Svijet
0

Davutoglu: Teroristički napad u Bursi je napad na našu zemlju, narod i mir

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio u srijedu da je teroristički napad u Bursi bio usmjeren na Tursku i njen narod.

"Kao što znate, u Bursi je danas izveden teroristički napad. To je bio napad na našu zemlju, naš narod i na naš mir. Ranjeno je osam osoba među kojima nema teže povrijeđenih. Poginuo je terorista koji je izveo napad", rekao je Davutoglu.

Istakao je također kako se užurbano nastavljaju potrebne aktivnosti na identifikaciji teroriste.

"Snage sigurnosti Turske nastavljaju s potrebnim aktivnostima u vezi s identifikacijom teroriste. Očekujemo da uskoro bude utvrđen njegov identitet. Odlučno će biti nastavljene aktivnosti sve dok ne bude otkrivena mreža koja stoji iza napada", rekao je Davutoglu.

Naglasio je da nakon ovakvih terorističkih napada Turska i njen narod neće posustati u borbi protiv terorizma.

"Ovakvi teroristički napadi neće nas natjerati da napravimo korak unazad u odlučnoj borbi protiv terorizma. Gdje god da se desi napad, zadržat ćemo i dalje odlučan, principijelan i aktivan stav protiv terorista i terorističkih aktivnosti", kazao je turski premijer.

Ministar zdravstva Turske Mehmet Muezzinoglu je ranije izjavio da je teroristički napad u Bursi izvela 25-godišnja žena samoubica.

"Napad je izveo terorista, 25-godišnja ženska osoba, koja se pritom raznijela. Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi istragu o identitetu osobe", rekao je Muezzinoglu.

Napad je izveden u blizini ulaza poznate Ulu džamije u centralnom dijelu Burse.