Svijet
19

Davutoglu i Merkel posjetili izbjeglički kamp u Gaziantepu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Ahmet Davutoglu i njemačka kancelarka Angela Merkel obišli su izbjeglički kamp u mjestu Nizip, u jugoistočnom turskom gradu Gaziantep, u blizini granice sa Sirijom.

Zajedno sa Davutogluom i Merkel, kamp su posjetili i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, te brojni turski zvaničnici.

Davutoglu i Merkel prilikom obilaska kampa su razgovarali s izbjeglicama i mališanima koji tu borave, a na ulazu u kamp dočekale su ih sirijske djevojčice obučene u narodnu nošnju.Kamp osnovan 2013. godine prostire se na 145.000 metara kvadratnih, a u njemu živi 4.818 sirijskih izbjeglica.

Od dana osnivanja do danas u kampu je rođeno 363 djece. S druge strane, gotovo dvije hiljade djece porijeklom iz Sirije pohađa nastavu.Davutoglu, Merkel, Tusk i Timmermans će se nakon posjete kampu pridružiti ceremoniji povodom otvaranja programa pomoći Turske i EU sirijskim izbjeglicama koji će se održati na Univerzitetu Gaziantep. Današnju posjetu kampu Davutogla i Merkelove prati oko 300 domaćih i stranih novinara.

Prema podacima Direkcije za hitne i vanredne situacije Republike Turske (AFAD) u kampu se nalazi i sportska dvorana, park za djecu, prodavnica, te drugi objekti. Turska je do sada svoja vrata otvorila za oko tri miliona sirijskih izbjeglica, kojima je omogućila i besplatno pružanje zdravstvenih usluga. Na zbrinjavanje izbjeglica po standardima Ujedinjenih naroda (UN) potrošeno je oko deset milijardi dolara.