|

Davutoglu i Merkel posjetili izbjeglički kamp u Gaziantepu

Davutoglu i Merkel posjetili izbjeglički kamp u Gaziantepu
19
A
Anadolija
23.4.2016. u 18:03
5
komentara
19

dijeljenja
Davutoglu i Merkel posjetili izbjeglički kamp u Gaziantepu Foto: Anadolija
Turski premijer Ahmet Davutoglu i njemačka kancelarka Angela Merkel obišli su izbjeglički kamp u mjestu Nizip, u jugoistočnom turskom gradu Gaziantep, u blizini granice sa Sirijom.
Zajedno sa Davutogluom i Merkel, kamp su posjetili i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, te brojni turski zvaničnici.

Davutoglu i Merkel prilikom obilaska kampa su razgovarali s izbjeglicama i mališanima koji tu borave, a na ulazu u kamp dočekale su ih sirijske djevojčice obučene u narodnu nošnju.Kamp osnovan 2013. godine prostire se na 145.000 metara kvadratnih, a u njemu živi 4.818 sirijskih izbjeglica.

Od dana osnivanja do danas u kampu je rođeno 363 djece. S druge strane, gotovo dvije hiljade djece porijeklom iz Sirije pohađa nastavu.Davutoglu, Merkel, Tusk i Timmermans će se nakon posjete kampu pridružiti ceremoniji povodom otvaranja programa pomoći Turske i EU sirijskim izbjeglicama koji će se održati na Univerzitetu Gaziantep. Današnju posjetu kampu Davutogla i Merkelove prati oko 300 domaćih i stranih novinara.

Prema podacima Direkcije za hitne i vanredne situacije Republike Turske (AFAD) u kampu se nalazi i sportska dvorana, park za djecu, prodavnica, te drugi objekti. Turska je do sada svoja vrata otvorila za oko tri miliona sirijskih izbjeglica, kojima je omogućila i besplatno pružanje zdravstvenih usluga. Na zbrinjavanje izbjeglica po standardima Ujedinjenih naroda (UN) potrošeno je oko deset milijardi dolara.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...