Vijeće Europe
0

Davis zabrinut pogubljenjem Meksikanca u Teksasu

FENA
Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis izrazio je krajnju zabrinutost povodom jučerašnjeg pogubljenja meksičkog državljanina Josea Medellina u Teksasu.

Medellin nije bio obaviješten o svom pravu na konzularnu pomoć u vrijeme hapšenja iako su se Sjedinjene Države snažno obavezale da garantuju to pravo na osnovu Bečke konvencije iz 1963. o konzularnim odnosima, podsjetio je Davis u saopćenju od srijede.

"Ovo je žalostan stav zemlje koja je veoma glasna u svojim obavezivanjima na vladavinu zakona. Pravosudne vlasti također su flagrantno ignorirale naređenje Međunarodnog suda pravde da odgode pogubljenje na temelju kršenja prava na konzularnu pomoć. Pisao sam teskaškom Odboru za oprost i uvjetnu kaznu u julu, ali je moj apel zanemaren na isti način kao i pozivi meksičke vlade, generalnog sekretara UN-a i međunarodnih organizacija", izjavio je Davis.

"Pitanje o kojem je riječ nije krivica gospodina Medellina. On je proglašen krivim za posebno okrutan zločin i zaslužio je da bude kažnjen. Problem je smrtna kazna, koju je odbacila velika većina demokratskih i civiliziranih zemalja širom svijeta i trakođer zauzimanje stava Sjedinjenih Američkih Država - i njihovih pojedinačnih država - kada se radi o poštovanju međunarodnog prava. Pogubljenje gospodina Medellina nije stoga samo kršenje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, nego i čin arogantnog prkosa koji podriva kolektivne mehanizme za mir i sigurnost u svijetu", zaključio je Terry Davis u saopćenju.