Vijeće Evrope
0

Davis: Romi treba da uživaju ista prava kao i svi Evropljani

FENA
"Zbog svoje nemirne historije i stalnog raseljavanja Romi su postali posebna vrsta ranjive i unazađene manjine i njima je stoga potrebna posebna zaštita", citirao je u utorak generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis dio presude Evropskog suda za ljudska prava.

"Te su riječi, nažalost, bitne i danas kao i kada su objavljene u 2007. U svim demokratskim društvima rasistički napadi i ubistva moraju biti osuđeni a počinioci kažnjeni. Nedavni napadi na Rome u raznim dijelovima Evrope treba da nas suoče s punim užasom njihove situacije i prinude nas da se zapitamo nad njom. Usprkos provedbi nacionalnih integracijskih politika tokom više od decenije, stereotipi i iracionalni strahovi od Roma i dalje su snažni, a u nekim slučajevima čak su i snažniji nego ranije", izjavio je Davis.

"Kako bismo se efikasnije borili protiv diskriminacije, hitno je potrebno razmotriti i ponovo sačiniti integracijsku politiku za Rome. Moramo osigurati da su smjernice protiv diskriminacije uključene u takvu politiku i da se svi uče toleranciji i poštovanju ljudi koji su možda drugačiji, ali su ipak ravnopravni. Historija pokazuje da borba protiv rasizma može biti uspješna samo ako je podržava većina stanovništva", izjavio je Davis.

"U nekim zemljama Romi se smatraju socijalnim problemom - ili čak i gore - sigurnosnim problemom, i uznemirujuće je gledati kako su se etnička i rasna pripadnost postali premetom sigurnosnih politika. Međunarodni dan Roma (8. aprila) u 2009. pruža priliku svima - vladama, međunarodnim organizacijama i građanskom društvu da dokažu da, uprkos treutnoj ekonomskoj krizi, namjeravaju posvetiti vrijeme, energiju i resurse kako bi osigurali da svi Romi u Evropi uživaju ista ljudska prava kao i svi ostali evropski građani", izjavio je Terry Davis povodom Međunarodnog dana Roma.