Svijet
0

Davis izrazio krajnju zabrinutost dešavanjima u Armeniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Veoma sam zabrinut posljednjim razvojem događaja u Jerevanu i objavom vanrednog stanja. Šokiran sam saznanjem da je osam ljudi ubijeno i pozivam vlasti da istraže ta ubistva i navode o prekomjernoj upotrebi sile, navodi se u izjavi generalnog sekretara Vijeća Evrope Terryja Davisa povodom posljednjih dešavanja u armenskoj prijestonici.

Davis je izjavio da očekuje pronalaženje počinilaca ubistava, te da i vlast i opozicija trebaju učiniti sve kako bi spriječili daljnje nasilje.

"Nadam se da će vanredno stanje uskoro biti ukinuto. U međuvremenu, pozivam vlasti da razmotre opravdanost uvedenih ograničenja - posebno prema medijima, političkim strankama i nevladinim organizacijama. Ta ograničenja su prepreka političkom dijalogu, koji je jedini put ka nalaženju političkog rješenja trenutne situacije. Vanredno stanje ukida primjenu nekoliko prava i sloboda zaštićenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Na osnovu člana 15 Konvencije, armenska vlada mora me obavijestiti o mjerama koje je poduzela i o njihovim razlozima. Očekujem da to učini bez ikakvih odgađanja", navodi se u Davisovoj izjavi.