Sud u Chicagu
0

Davidu Headleyju 35 godina zatvora zbog planiranja napada u Mumbaiju

SRNA
Amerikanac pakistanskog porijekla David Headley osuđen je na 35 godina zatvora zbog uloge u planiranju smrtonosnih napada u Mumbaju 2008. godine.

David Headley /52/ je osuđen na osnovu 12 tačaka optužnice, uključujući pomaganje militantima pakistanske grupe Laškar-e-Taiba, koji su izveli napade.

Headley je priznao krivicu pred Sudom u Chicagu 2010. godine i sarađivao sa tužilaštvom kako bi izbjegao smrtnu kaznu i izručenje Indiji.

Više od 160 ljudi ubijeno je u napadima u Mumbaju 2008. godine, podsjeća BBC.

Sudija okružnog suda Harry Leinenweber rekao je da odluka o presudi nije bila laka. "Nimalo ne vjerujem Headleyu kada kaže da je sada druga osoba i da vjeruje u američki način života", rekao je Leinenweber.

Hedli je rođen kao Daood Gilani, od oca Pakistanca i majke Amerikanke, ali je 2006. godine promijenio ime u David Headley kako bi se u Indiji predstavio kao Amerikinac, koji nije ni musliman ni Pakistanac, rekli su tužioci.

On je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili izručenje u Indiju, Pakistan ili Dansku.

Headlyja su u oktobru uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa /FBI/ dok je pokušavao ući u avion za Philadelphiju. On je, navodno, Tužilaštvu rekao da je radio za Laškar-e-Taibu od 2002. godine.

Prvobitno je optužen za planiranje napada na danski dnevnik "Jilands Posten", koji je izazvao nezadovoljstvo među muslimanima objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda.

Jedini preživjeli učesnik terorističkih napada u Mumbaju 2008. godine Mohamed Ajmal Kasab pogubljen je početkom novembra u zatvoru u Indiji.

Početkom januara, biznismen iz Chikcaga Tahavur Rana osuđen je na 14 godina zatvora zbog svoje uloge u napadima 2008. godine.