{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


David pobjeđuje Golijata?

F
5.8.2006. u 20:55
0
0
David pobjeđuje Golijata?
0
David pobjeđuje Golijata?
Malena otočna zemlja Antigua i Barbuda, koja ima svega 69 hiljada stanovnika, tužila je Sjedinjene Države jer ne dopuštaju klađenje putem Interneta.
Antigua i Barbuda, naime, bila je domaćin jednog takvog Internet sajta čiji je vlasnik, Jay Cohen, uhapšen i zatvoren u savezni zatvor u pustinji Nevade, izvijestio je Washington Post od petka o neugodnom slučaju za Sjedinjene Države u Svjetskoj trgovinskoj ogranizaciji.

Mala otočna zemlja tužila je zbog toga Sjedinjene Države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji s argumentom da Washington krši globalna trgovinska pravila.

Kako javlja Washington Post, na opće iznenađenje Antigua i Barbuda pobjeđuje, a presuda bi mogla nanijeti Sjedinjenim Državama ekonomsku štetu. Nikada jedna tako malena zemlja nije uložila tužbu WTO-u protiv Sjedinjenih Država, zbog čega ovaj slučaj ima implikacije dalje od klađenja na Internetu.

Pobjeda za Antigu popravila bi imidž WTO-a jer bi se pokazalo da sve zemlje članice, neovisno o njihovoj veličini i ekonomskoj moći, moraju slijediti ista pravila. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama i dalje postoji snažno protivljenje klađenju putem Interneta. Zastupnički dom Kongresa, podsjeća Washington Post, nedavno je podržao zabranu takve prakse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: