{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


David pobjeđuje Golijata?

F
5.8.2006. u 20:55
0
0
David pobjeđuje Golijata?
0
David pobjeđuje Golijata?
Malena otočna zemlja Antigua i Barbuda, koja ima svega 69 hiljada stanovnika, tužila je Sjedinjene Države jer ne dopuštaju klađenje putem Interneta.
Antigua i Barbuda, naime, bila je domaćin jednog takvog Internet sajta čiji je vlasnik, Jay Cohen, uhapšen i zatvoren u savezni zatvor u pustinji Nevade, izvijestio je Washington Post od petka o neugodnom slučaju za Sjedinjene Države u Svjetskoj trgovinskoj ogranizaciji.

Mala otočna zemlja tužila je zbog toga Sjedinjene Države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji s argumentom da Washington krši globalna trgovinska pravila.

Kako javlja Washington Post, na opće iznenađenje Antigua i Barbuda pobjeđuje, a presuda bi mogla nanijeti Sjedinjenim Državama ekonomsku štetu. Nikada jedna tako malena zemlja nije uložila tužbu WTO-u protiv Sjedinjenih Država, zbog čega ovaj slučaj ima implikacije dalje od klađenja na Internetu.

Pobjeda za Antigu popravila bi imidž WTO-a jer bi se pokazalo da sve zemlje članice, neovisno o njihovoj veličini i ekonomskoj moći, moraju slijediti ista pravila. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama i dalje postoji snažno protivljenje klađenju putem Interneta. Zastupnički dom Kongresa, podsjeća Washington Post, nedavno je podržao zabranu takve prakse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: