Svijet
9

David Cameron glasao za ostanak Velike Britanije u EU

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Premijer Velike Britanije David Cameron glasao je danas u Londonu sa suprugom Samanthom na referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz Evropske unije (EU). Cameron je predvodio kampanju za ostanak zemlje u Uniji.

Glasao je i lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn. Cameron je sinoć uputio posljednji poziv glasačima uoči referenduma.

Uz podršku bivšeg premijera Gordona Browna i Johna Majora, lidera liberalnih demokrata, Cameron je pozvao birače da "odbace neistine" onih koji podržavaju izlazak iz EU i da na prvom mjestu misle na ekonomiju i radna mjesta.

Birališta su otvorena u osam sati po srednjoevropskom vremenu, a bit će zatvorena u 23 sata. Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, potpuno je neizvjestan, a referendumsko pitanje glasi: "Da li Velika Britanija treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Prema jednom od posljednjih istraživanja britanskog javnog mnijenja pred referendum, pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu. Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 posto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici