|

Datum parlamentarnih izbora u Pakistanu bi mogao biti promijenjen

Datum parlamentarnih izbora u Pakistanu bi mogao biti promijenjen
0
F
FENA
4.11.2007. u 14:57
0
komentara
0

dijeljenja
Datum parlamentarnih izbora u Pakistanu bi mogao biti promijenjen
Vlasti Pakistana, u kojemu je u subotu navečer zavedeno vanredno stanje, objavile su u nedjelju da bi datum parlamentarnih izbora, predviđenih u januaru, mogao biti "promijenjen".
"Izbori će se održati, ali datum će se promijeniti zbog vanrednog stanja u zemlji", rekao je zamjenik ministra za informiranje Tariq Azeem.

"Zasad, ništa nije sigurno", dodao je on.

Izbori direktnim općim glasanjem za izbor novog parlamenta i članova četiri pokrajinske skupštine Pakistana bili su predviđeni za polovinu januara 2008. Oni su trebali biti posvećeni povratku demokratije u zemlju, koju od oktobra 1999. vodi general Pervez Musharraf, koji je u subotu navečer proglasio vanredno stanje.

Prije nego je poduzeo sve ove mjere, on je obećao u nekoliko navrata da će parlament i pokrajinske skupštine ispoštovati do kraja svoju zakonsku proceduru za izbore od 15. novembra.

Pakistanom bi potom trebala da vlada prijelazna vlada od 60 dana do organiziranja izbora polovinom januara, u skladu sa Ustavom.

Međutim, predsjednik Musharraf je ukinuo u subotu navečer pakistanki ustav, koji je obećavao prijelazni proces ka demokratiji, ali ne dajući nove datume za izbore, čime bi se izbori mogli odgoditi za godinu dana.

Washington i London podržavaju ovaj scenarij, u skladu s kojim bi Musharraf trebao postati civilni predsjednik, odustajući od svoje dužnosti zapovjednika oružanih snaga, a Benazir Bhutto, koja se vratila iz izgananstva 18. oktobra, treći put premijer vlade.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.