Svijet
0

Datum parlamentarnih izbora u Pakistanu bi mogao biti promijenjen

FENA
Vlasti Pakistana, u kojemu je u subotu navečer zavedeno vanredno stanje, objavile su u nedjelju da bi datum parlamentarnih izbora, predviđenih u januaru, mogao biti "promijenjen".

"Izbori će se održati, ali datum će se promijeniti zbog vanrednog stanja u zemlji", rekao je zamjenik ministra za informiranje Tariq Azeem.

"Zasad, ništa nije sigurno", dodao je on.

Izbori direktnim općim glasanjem za izbor novog parlamenta i članova četiri pokrajinske skupštine Pakistana bili su predviđeni za polovinu januara 2008. Oni su trebali biti posvećeni povratku demokratije u zemlju, koju od oktobra 1999. vodi general Pervez Musharraf, koji je u subotu navečer proglasio vanredno stanje.

Prije nego je poduzeo sve ove mjere, on je obećao u nekoliko navrata da će parlament i pokrajinske skupštine ispoštovati do kraja svoju zakonsku proceduru za izbore od 15. novembra.

Pakistanom bi potom trebala da vlada prijelazna vlada od 60 dana do organiziranja izbora polovinom januara, u skladu sa Ustavom.

Međutim, predsjednik Musharraf je ukinuo u subotu navečer pakistanki ustav, koji je obećavao prijelazni proces ka demokratiji, ali ne dajući nove datume za izbore, čime bi se izbori mogli odgoditi za godinu dana.

Washington i London podržavaju ovaj scenarij, u skladu s kojim bi Musharraf trebao postati civilni predsjednik, odustajući od svoje dužnosti zapovjednika oružanih snaga, a Benazir Bhutto, koja se vratila iz izgananstva 18. oktobra, treći put premijer vlade.