Francuska
0

Dati smatra normalnim da napusti vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska ministrica pravde Rachida Dati, koja je prihvatila da se kandidira na evropskim izborima u junu, izjavila je u subotu na radiju Evropa 1 da smatra "normalnim" da napusti vladu koja ju je izabrala.

"To je normalno, to mi izgleda očigledno", rekla je ministrica, koja je pala u nemilost predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji ju je i štitio, nakon što je dugo vremena bila oličenje otvorene politike prema manjinama.

Novinari su Rachidu Dati pitali o tome kako ona ocjenjuje svoj odlazak iz vlade u slučaju izbora. Nikada ličnost potekla iz imigracione sredine nije zauzimala tako značajnu funkciju u francuskoj vladi.

"Smatram da kada ste žena ili političar onda se treba upustiti u borbu, treba svaki put podržati svoju političku porodicu, a put jedne žene ili političara nije da bude vlasnik mandata, nominacije ili jedne dužnosti, to znači svaki put ići na teren, susretati se s Francuzima kako bi ih uvjerili u naše ideje da podrže našu političku porodicu", dodala je ona.

Na pitanje da li namjerava napustiti vladu kako bi pokrenula kampanju, ili će je napustiti poslije izbora, Dati je dodala: "Počet ćemo s kampanjom i vidjet ćemo. Predsjednik Republike će odlučiti, ali meni to sasvim odgovara."

Rachida Dati se nalazi na drugom mjestu liste većinske stranke UMP u pariškoj regiji ministra poljoprivrede Michela Barniera, objavili su zvaničnici stranke.

Stranka predsjednika Sarkozyja objavila je da bi ministri kandidati na evropskim izborima trebalo da napuste funkcije najkasnije u maju. Kada bude izabrana, Rachida bi trebala da boravi u Bruxellesu i u Strasbourgu, prema predsjednikovoj želji.