Javnost šokirana
1.3k

Dansko more obojeno crvenom bojom krvi zbog bizarne tradicije ubijanja kitova

Klix.ba
Foto: Local.fo
Foto: Local.fo
Tradicija lova i ubijanja kitova i delfina traje od 1584. godine u Danskoj, a ovaj događaj se odvija na Farskom otoku, prenosi Times Now.

Ovu tradiciju su započeli vikinzi koji su ubijali kitove i delfine te koristili njihovo meso za prehranu tokom cijele godine. Danas je ovo aktivnost u kojoj učestvuje cijela zajednica, te se procjenjuje da tokom lova ubiju čak 800 delfina i kitova.

"Lov i ubijanje kitova je sastavni dio života na ovom ostrvu. Odavno je međunarodno priznato da je lov kitova na Farskim ostrvima potpuno održiv", kazao je za medije Pall Nolsoe, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

[TWITTER]1130141411406254080[/TWITTER]

Ribari ulaze u vodu u brodovima i čekaju da se kitovi i delfini približe obali, te ih zatim okružuju i vode prema plažama gdje ih uskoro ubijaju. Kada se kit dovoljno približi, ribari u njihove otvore za vazduh kače kuke te se pomoću njih privlače na plažu. Zbog daljnih precizno određenih uboda, kit uskoro gubi svijest i umire u roku od nekoliko sekundi.

Aktivisti za životinje su nekoliko puta pisali peticije kako bi zaustavili ovu tradiciju, a društvene mreže uveliko bruje o cijeloj situaciji.