Svijet
29

Danski ministar izbjeglicama: Prvo radite, a poslije učite danski jezik

Anadolija
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Danski ministar za rad Jorn Neergaard Larsen u petak je kazao da bi migranti i izbjeglice, koji su stigli u Dansku, odmah trebali početi raditi, a tek onda učiti danski jezik.

Inače, Vlada Danske je u petak postigla dogovor sa Sindikatom i privrednicima u cilju što brže integracije izbjeglica na tržištu rada u toj zemlji.

"Ovo je način na koji ćemo od ovog momenta voditi proces između prihvatanja azilanata i njihove integracije", rekao je Larsen novinarima.

Naglasio je da prema najnovijem planu koji je dogovoren u petak, općine imaju obavezu da izbjeglicama ponude posao, čak i prije časova danskog jezika.

"Općine će odsad koristiti sve kapacitete kako bi ove ljude uveli na tržište rada i nakon toga im omogućili i druge aktivnosti, poput učenja danskog jezika", istakao je Larsen.

Inače, Danska se ne može baš previše pohvaliti uspješnom integracijom izbjeglica na tržištu rada. Istraživanje iz 2015. godine je pokazalo da je bez posla tri od četiri izbjeglice koje su u Dansku stigle ranih 2000-tih.

Očekuje se da će u Dansku tokom 2016. godine stići još oko 25.000 izbjeglica.