Kazna za monstruma
18

Danski izumitelj osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva novinarke Kim Wall

Klix.ba
Peter Madsen (Foto: EPA-EFE)
Peter Madsen (Foto: EPA-EFE)
Danski izumitelj Peter Madsen je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetne kazne zbog ubistva švedske novinarke Kim Wall u njegovoj podmornici.

Tužitelji su rekli da je Madsen planirao ubiti tridesetogodišnju Wall gušenjem ili prerezivanjem grkljana. Njeno raskomadano tijelo je pronašla danska policija u moru 21. augusta prošle godine, jedanaest dana nakon što ga je intervjuisala u njegovoj podmornici koju je sam izgradio.

Četrdesetsedmogodišnji Madsen je osuđen danas na sudu u Kopenhagenu. Proglašen je krivim za ubistvo s predumišljajem i seksualni napad nakon što je prethodno priznao da je raskomadao njeno tijelo u podmornici i bacio ga u more. Njegovu tvrdnju da ubistvo nije planirao je sud odbacio.

Wall je radila priču o Madsenovom poduhvatu, a posljednji put je viđena 10. augusta kada je otišla s njim u podmornici od 40 tona nazvanoj UC3 Nautilus. Njen partner podigao uzbunu kad se ona nije vratila s puta, a Madsen je spašen iz mora nakon što je njegova podmornica potonula. Policija vjeruje da je on namjerno potopio podmornicu.

Torzo ubijene novinarke je primijetio biciklist 21. autusta, ali njena glava, noge i odjeća koji su stavljeni u torbe s tegovima, pronađeni su tek 6. oktobra.

Nakon hapšenja je Madsen ispričao nekoliko različitih priča o tome šta se dogodilo na podmornici.

Tužitelji su na početku suđenja rekli da on ima psihopatske tendecije, a istražitelji su u njegovom stanu pronašli filmove na kojima je prikazano mučenje i kasapljenje žena.

Madsen je prvobitno tvrdio da ostavio Wall oko 22:30 sati, a narednog dana je kazao da je došlo do užasne katastrofe u podmornici. Dodao je da ju je slučajno u glavu udario poklopac podmornice težak 70 kg, nakon čega ju je on bacio u more.

Izumitelj je ponovo promijenio priču te je kazao da je Wall umrla od gušenja karbon monoksidom. Tada je priznao da je raskomadao njeno tijelo, što je ranije odbacivao.