Svijet
0

Danske tajne službe uhapsile nekoliko osumnjičenih za terorizam

FENA
Kopenhagen
Kopenhagen
Danska tajna služba (PET) izvijestila je kako je rano u utorak u Kopenhagenu uhapsila nekoliko osoba za koje se sumnja da su planirale bombaški napad, prenijele su agencije.

Nije objavljeno koliko je osoba uhapšeno i je li napad planiran u Danskoj ili drugdje. Te će pojedinosti objaviti na konferenciji za novinare koja će se održati u podne.

"Hapšenja su rezultat dugotrajnog praćenja sumnjivih osoba", stoji u saopćenju PET-a, a prenosi France presse. Hapšenja su ostvarena u okolici glavnoga danskog grada i zadnja su u nizu sličnih slučajeva i akcija što su ih pokrenule danske tajne službe u skladu s antiterorističkim zakonom usvojenim nakon 11. septembra 2001., kada su se dogodili napadi u SAD-u, izvijestio je Reuters.

U februaru je sud u Kopenhagenu osudio nekoliko pripadnika danske muslimanske omladine na sedam godina zatvora zbog planiranja napada po Evropi, a trojicu je oslobodio optužbi. Tužiteljstvo traži ponovnu istragu za jednog od oslobođenih, prenijela je Hina.

U aprilu je Danac marokanskog porijekla osuđen na kaznu zatvora od 3 i po godine zbog poticanja muslimana na sveti rat. Četvorica muslimana koji žive u trećem po veličini danskom gradu Odenseu, čekaju suđenje, a optužnica ih tereti da su planirali bombaške napade u Danskoj.