Svijet
0

Danske obavještajne službe o jakim terorističkim prijetnjama

FENA
Danske obavještajne službe (PET) smatraju da su se terorističke prijetnje protiv danskih interesa u Danskoj i inozemstvu pojačale nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u danskoj štampi u februaru.

"Ima naznaka koje pokazuju da je Danska predmet pojačane pažnje", piše PET u svojoj posljednjoj analizi, navodeći da "ekstremistički lideri u inozemstvu žele pokrenuti terorističke akcije protiv Danske, kao i protiv danskih interesa u inozemstvu".

"Posebno se radi o danskim interesima u regijama u kojima su aktivne grupe povezane s Al-Qaidom, posebno u zemljama Sjeverne Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka, kao i u Pakistanu i Afganistanu", naglašavaju tajne službe.

"Ti teroristički napadi mogu uslijediti bez upozorenja i prethodnih najava obavještajnih služni", navodi PET, koji traži od državne policije da "udvostruči opreznost, posebno na granicama ove kraljevine".

Najmanje 17 danskih novina objavilo je u februaru karikature koje prikazuju glavu poslanika Muhameda s turbanom u obliku bombe sa zapaljenim pramenom, što je izazvalo pravi bijes kod brojnih muslimanskih zemalja.

PET je već polovinom marta objavio izvještaj o jakim terorističkim prijetnjama.