Kriminal i ilegalna imigracija
0

Danska uvodi kontrole na svojim granicama

FENA
Danska će uvesti carinske kontrole na svojim granicama s Njemačkom i Švedskom, saopćilo je u srijedu dansko ministarstvo financija nakon što je postignut politički dogovor između vlade i ekstremne desnice.

"Postigli smo dogovor da se što prije ponovo uvedu carinske kontrole na danskim granicama", izjavio je ministar Claus Hjort Frederiksen.

Ova danska mjera, koja bi trebalo da se počne primjenjivati za dvije do tri sedmice, odnosi se na kontroliranje granice s Njemačkom, ali i na kontrolu u lukama i na kraju divovskog mosta Oeresund koji povezuje Švedsku s Danskom.

Ideju o pojačanoj kontroli unutar Evropske unije, koju je nedavno zastupala Francuska i Italija, iznijela je ekstremno desna Stranka danskog naroda i njena liderka Pia Kjaersgaard radi borbe protiv ilegalne imigracije i organiziranog kriminala.

"Posljednjih godina smo vidjeli da se povećava prekogranični kriminal. Izgradit ćemo nove kontrolne objekte na njemačko-danskoj granici s novom elektronskom opremom", objasnio je Hjort Frederiksen.

Ova odluka dolazi u vrijeme kada Evropska komisija treba u četvrtak da predloži evropskim ministrima unutarnjih poslova u Bruxellesu nove mogućnosti za ponovno uvođenje kontrola na državnim granicama unutar šengenske zone, na zahtjev Pariza i Rima.