Svijet
75

Danska studentica provela godinu dana na ratištu u Siriji boreći se protiv IDIL-a

Klix.ba
Mlada Dankinja Joanna Palani koja je napustila svoju domovinu i otišla u Siriju da se bori protiv terorista, kazala je kako je "veoma lako ubiti" pripadnike IDIL-a, ali da su Assadovi vojnici "mašine za ubijanje".

Palani se borila na strani Kurda za, kako je rekla, ljudska prava svih ljudi. Provela je godinu dana na ratištu. U razgovoru s medijima prisjetila se svih užasnih događaja koje je tamo doživjela. Prvu noć poginuo je njen kolega Šveđanin kojeg je ubio snajper. Također, pronašla je veliku grupu djece koju je IDIL držao kao seksualne robove u selu pored Mosula.

"Kurdi se bore za demokratiju i zapadne vrijednosti. Da su me uhvatili ili ubili, bila bih ponosna", rekla je 23-godišnja studentica političkih nauka i filozofije. U intervjuu za Vice kazala je kako se nikada nije pokajala što je otišla i da nije željela bježati.

"Na početku nisam shvatala ozbiljno to sve do smrti prvog kolege. Tada sam shvatila da je situacija vrlo ozbiljna", kazala je.

Borila se i protiv IDIL-a i Assadovih snaga koje su izvele napad bombama sa hlorom i drugim oružjem koje je zabranjeno međunarodnim zakonom.

"IDIL-ove borce je lako ubiti jer oni žrtvuju svoje živote, ali Assadovi vojnici su vrlo dobro istrenirani i riječ je o specijalnim mašinama za ubijanje", naglasila je. Bila je dio tima koji se borio za oslobađanje Mosula. Tada je pronašla zaključane djevojke koje su borci IDIL-a koristili kao seksualne robinje i zlostavljali ih. Istakla je kako su imale manje od 16 godina.

"Jedna od njih je imala samo 11 godina i bila je trudna. Nosila je blizance. Držala me za ruku u bolnici. Njeno malo lice se preznojavalo. To nije bilo uredu. Sjećam se da je ljekar plakao i vikao na mene i mog kolegu", prisjetila se plačući.

Kada se vratila kući pasoš su joj uzeli policija i Danska obavještajna služba. Spriječili su je da se vrati tamo po novom zakonu o "stranim borcima" koji je namijenjen za sprječavanje Danaca da se pridruže terorističkim grupama. Sada studira u Kopenhagenu, ali njene misli su u Siriji.

"Dala bih život za Evropu, demokratiju, slobodu i prava žena. Osjećam se kao da su me izdali oni za koje sam bila spremna žrtvovati svoj život. Tamo su me čekale žene koje sam obučavala. Uzeli su mi pasoš kako bi me spriječili da se vratim, te zaprijetili zatvorom", zaključila je Palani.

Joane je rođena u izbjegličkom kampu u Ramadiju 1993. godine kada su njeni, porijeklom Kurdi, pobjegli zbog Zaljevskog rata. Preselili su se u Dansku kako bi imali normalan život. U Finskoj je naučila pucati kada je imala samo devet godina i s osmijehom je rekla kako je to Kurdima u krvi. Koledže je napustila 2014. godine i otišla u Siriju. Tada je dospjela na sve naslovnice medija, a njena priča stigla je i do Vrhovnog suda Danske koji je podržao odluku policije da joj se oduzme pasoš i zabrani putovanje u Siriju do daljnjeg.