Svijet
45

Danska: Protesti ispred parlamenta zbog odluke o deportaciji porodice Fejzić u BiH

Anadolija
Foto: Lisbeth Davidsen/TV 2
Foto: Lisbeth Davidsen/TV 2
Stotine građana danas su se okupile ispred zgrade danskog parlamenta Christiansborg u Kopenhagenu kako bi protestirali zbog odluke danskih vlasti da deportuje Almedina Fejzića i njegovu porodicu u rodnu im BiH nakon tri i po godine provedene u Danskoj.

Učenik gimnazije 18-godišnji Fejzić je s porodicom protekle tri i po godine živio u mjestu Hundested nadomak Kopenhagena i zbog humanitarnih razloga i bolesti oca zatražio stalni boravak u Danskoj, ali mu je isti odbijen i danske vlasti su naredile deportaciju porodice Fejzić.

Okupljeni na današnjem protestnom skupu pozvali su vlasti Danske "da se urazume" i mladom Almedinu, njegovim roditeljima i mlađem bratu dozvole boravak u toj zemlji.

"Nevjerovatno je koliko je ljudi došlo da nam pruži podršku. Dirnut sam i zaista volim ovu zemlju i ovaj narod. Sretan sam zbog podrške koju dobijam i želim se jednog dana ponovo vratiti u Dansku", kazao je Fejzić.

Almedin je kazao da smatra da nije uredu to što mu vlasti nisu dozvolile boravak u Danskoj, jer je mnogo uložio da se uklopi u to društvo i odlično govori danski jezik. Dodao je da mu neće biti lako da život ponovo organizira u BiH, posebno zbog bolesti oca.

Jučer su podršku mladom Almedinu i njegovoj porodici pružili i učenici gimnazije Frederiksvaerk i resornom danskom ministru Ingeru Stojbergu dostavili 13.000 prikupljenih potpisa za peticiju da se porodica Fejzić ne deportuje i da se njen slučaj revidira.

Danske vlasti su do sada ostale nijeme na pozive javnosti i ostaju pri ranije najavljenoj deportaciji. Porodica Fejzić bi već sutra mogla biti vraćena u rodnu BiH.