Ugrožen izvoz
21

Danska podiže ogradu na granici s Njemačkom zbog svinjske gripe

Klix.ba
Divlje svinje prenose virus iz jedne u drugu državu
Divlje svinje prenose virus iz jedne u drugu državu
Danske vlasti saopćile su kako će izgraditi ogradu dugu 70 kilometara duž granice s Njemačkom kako bi spriječile ulazak divljih svinja koje prenose smrtonosni afrički virus svinjske gripe i prijeti najvećoj industriji ove zemlje.

Iako još nema potvrđenih slučajeva u Danskoj, širenje ove bolesti u istočnoj Evropi zabrinulo je zemlju koja na godišnjem nivou izveze svinja u vrijednosti 4,4 milijarde eura.

Virus koji izaziva afričku svinjsku gripu smrtonosan je za divlje i domaće svinje i ne postoji vakcina protiv njega. Ukoliko bi se bolest pojavila u Danskoj, ova zemlja bi bila spriječena da izvozi svinje i svinjsko meso na tržište EU.

Bolest je potvrđena u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Estoniji, Latviji i Litvaniji. Vlasti su i povećale kazne za nezakonit uvoz hrane i nepravilno čišćenje prijevoznih sredstava za životinje. Dozvolili su lovcima da ubijaju divlje svinje noću.

Njemačka je izdala dekret kojim se lovcima dozvoljava da ubijaju divlje svinje tokom cijele godine kako bi ih zaustavili u prelasku granice.