Svijet
0

Danska ne priznaje genocid nad Armenima

FENA
Danska zvanično ne priznaje da je 1915. godine Otomansko carstvo počinilo genocid nad Armenima, naveo je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller u pismenoj noti parlamentu koja je objavljena u četvrtak.

"Vlada smatra da se radi o historijskom pitanju koje treba prepustiti historičarima", napisao je Moeller odgovarajući članu parlamentarne komisije za vanjske poslove koji mu je postavio pitanje o tome.

Morten Messerschmidt iz danske Narodne stranke, parlamentarne saveznice liberalno-konzervativne vlade, pitao je ministra da li je "Danska zvanično priznala genocid nad Armenima".

Danska vlada neće slijediti primjer dvadesetak država, među kojima je i Francuska, a koje su priznale postojanje genocida.

"Žalosno je što danska vlada odbija da se pridruži ostalim zemljama koje su priznale postojanje tog genocida. Kao da se plaši reakcija Turske", izjavio je Messerschmidt agenciji AFP.

On smatra da odluka Kopenhagena "da ne prizna genocid pokazuje da vlada indirektno podržava kukavički stav Turske koja odbija preuzeti odgovornost za svoju povijest kao što su to učinili Nijemci nakon Drugoga svjetskog rata".

U masakrima i deportacijama Armena između 1915. i 1917. godine, za vrijeme Otomanskog carstva koje je 1923. godine zamijenila Republika Turska, bilo je više od 1,5 miliona mrtvih, tvrde Armeni.

Turska smatra da je između 250.000 i 500.000 ljudi izgubilo život i ne prihvata termin genocid.