Nove kontroverze
1.2k

Danska ministrica poziva muslimane da uzmu odmor tokom ramazana

SRNA
Inger Støjberg (Foto: EPA-EFE)
Inger Støjberg (Foto: EPA-EFE)
Danska ministrica za imigraciju i integraciju Inger Støjberg pozvala je muslimane da uzmu odmor sa posla tokom svetog mjeseca ramazana, uz ocjenu da praksa posta predstavlja "opasnost za sve".

"Želim da pozovem muslimane da uzmu odmor tokom mjeseca ramazana radi izbjegavanja negativnih posljedica po ostatak danskog društva", napisala je Støjberg u kolumni za tabloid "BT".

Ona je rekla da se pita da li je "poštovanje stuba islama starog 1.400 godina kompatibilno sa tržištem rada" kakvo postoji u Danskoj u 2018. godini, prenio je AFP.

Støjberg je dodala da strahuje da bi post mogao da ugrozi "sigurnost i produktivnost" i kao primjer navela vozače autobusa koji "ne piju niti jedu više od deset sati".

"To može biti opasno po sve nas", naglasila je ona.

Støjberg je prethodno izazvala kontroverze kada je na Facebook postavila sliku na kojoj se smije i drži kolač kao znak slavlja povodom usvajanja strožih imigracionih zakona u Danskoj.

Prema odredbi iz 2016. godine, policija ima pravo da plijeni vrijedne stvari od izbjeglica, ali je Vlada izuzela supružničko i vjeridbeno prstenje poslije kritika da bi oduzimanje tih predmeta ličilo na postupke nacista prema Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.