Zatvorski biznis
147

Danska će za 15 miliona eura godišnje iznajmljivati 300 zatvorskih ćelija na Kosovu

V. K.
Ugovor između Kosova i Danske potpisan u ponedjeljak (Foto: EPA-EFE)
Ugovor između Kosova i Danske potpisan u ponedjeljak (Foto: EPA-EFE)
Danske vlasti uspjele su dogovoriti sa kosovskim zvaničnicima sporazum kroz koji će zvanični Kopenhagen Kosovu isplatiti 15 miliona eura za iznajmljivanje 300 zatvorskih ćelija.

Sporazum koji su dvije zemlje potpisale u ponedjeljak, važit će u narednih pet godina unutar kojih će Kopenhagen plaćati godišnju naknadu od 15 miliona eura za iznajmljivanje zatvorskih ćelija na Kosovu.

Naime, od 2015. godine, broj zatvorenika u Danskoj je skočio za skoro 20 posto, a broj zatvroskih čuvara pao je za gotovo isti procenat. Povećan broj zatvorenika izazvao je i probleme sa zatvorskim kapacitetima te su zbog toga danske vlasti morale pronaći adekvatno rješenje.

Detalji ugovora
Detalji ugovora

Prema sporazumu s Kosovom, zatvorenici će od 2023. godine biti upućivani u zatvor koji se nalazi u mjesto Gnjilane, udaljenom 50-ak kilometara od Prištine.

"Očekuje se da će danski upravnik voditi novi objekat s 300 ćelija u pratnji albanskog i drugog lokalnog osoblja. Za objekat će se primjenjivati danski zakoni", piše Euronews.

Danski ministar pravde Nick Haekkerup rekao je kako je potpisivanje ovakvog sporazuma svojevrsni revolucionarni korak u odnosima dvije države.

"Ovo je revolucionarni sporazum koji će omogućiti prostor u našim zatvorima te ublažiti pritisak na zatvorske službenike", rekao je ministar.