Svijet
0

Danilo Tuerk novi predsjednik Slovenije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Danilo Tuerk postat će treći predsjednik Slovenije, pokazali su rezultati izlaznih anketa koje su odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u nedjelju navečer objavile RTV Slovenija i televizijska postaja POP-TV.

Prema anketi POP-TV-a, Tuerk je u današnjem drugom krugu izbora dobio 69,9 posto glasova, a njegov protukandidat Alojz Peterle 30,1 posto. Vrlo je sličan i rezultat izlazne ankete RTV Slovenija - Tuerk 69,2 posto, a Peterle 30,8 posto.

Djelomični rezultati državne izborne komisije bit će nakon 50 posto prebrojanih glasova objavljeni večeras oko 21 sat. Peterle je odmah nakon objave rezultata priznao poraz, rekavši da je sa svoje strane učinio sve što je smatrao potrebnim, ali da mu u kampanji nije išao na ruku gospodarski i politički kontekst, te polarizacija desnice i ljevice do koje je došlo u zadnjem dijelu kampanje.

Tuerk je u prvoj izjavi nakon objave rezultata rekao da svoj uspjeh i uspjeh svog stožera ne doživljava u kategoriji pobjede, no da je zadovoljan s rezultatom. Kampanja u vezi s predsjedničkim izborima po njegovim je riječima bila dobra i pokazala "želju za promjenama" koju imaju slovenski biorači, a otvorila je i niz zanimljivih tema, ocijenio je Tuerk.