Broj žrtava raste
0

Današnji sukobi u Siriji odnijeli 41 život

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U operacijama sirijske vojske izvedenim u razlčitim gradovima danas je poginula 41 osoba.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je u zračnim i kopnenim napadima sirijske vojske na opozicijske aktiviste u Halepu i okolici, poginulo 14 osoba, te da je mnogo ranjenih. U predgrađu Damaska je poginulo 12, u Hami pet, u Homsu i Deyr ez'Zoru po tri, u Deri dvije, u Idlibu i Rakki poginula je po jedna osoba.

Aktivista u Opozicijskom medijskom centru Haber Habeš Darayi, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da je okolica Damaska zbog zračnih napada u ruševinama, te da sirijska vojska napada kamp palestinskih izbjeglica Yermuk raketama i minobacačkim granatama.

On je istakao da se stanovništvo suočava sa glađu, hladnoćom i nedostatkom lijekova i kazao da je situacija najgora za djecu.

"Ovdje se odvija ljudska drama. Ako niko ne pomogne ovom narodu, situacija će biti samo gora", poručio je on.

Darayi je izjavio da narod živi u parkovima i pod mostovima.

"Oslobodilačka vojska Sirije je preuzela kontrolu nad dijelom Muruk u Hami. Počeli su presretati brodove koji su poslani kao pomoć sirijskoj vojsci. Puteve koji iz luka Lazkiye i Tartus vode u Damask, kontrolišu naši aktivisti. Malo-pomalo, opozicija ipak preuzima kontrolu", rekao je Darayi.