Svijet
0

Današnji bliskoistočni samit u znak podrške Abbasu

FENA
AP
AP
Bliskoistočni lideri okupit će se danas na samitu u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu da izraze podršku predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abbasu i njegovoj novoj vladi.

Skup se održava nepune dvije sedmice nakon što je radikalni islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

U razgovorima sudjeluju Abbas, jordanski kralj Abdullah, izraelski premijer Ehud Olmert i domaćin, egipatski predsjednik Hosni Mubarak, prenijele su agencije.

Abbas i Abdullah sastali su u nedjelju u Jordanu i izrazili želju da se na samitu dade poticaj obnavljanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Abbas je rekao kako je dobio uvjeravanja SAD-a i Izraela da je Olmert spreman za postizanje napretka na večerašnjem skupu.

Izraelska vlada je u nedjelju pristala odmrznuti nekoliko stotina miliona dolara prihoda od carina i poreza koje je ubira u ime Palestinske samouprave kako bi pomogla novoj vladi u kojoj nema Hamasa.

Iako se očekuje, međutim, da Olmert najavi niz koraka za jačanje Abbasa, vođe umjerenijeg Fataha, i vanredne vlade, predvođene nestraničkim premijerom Salamom Fayyedom, izraelska strana ne očekuje preokret u mirovnom prcesu.