Birališta u 19 zemalja
0

Danas zadnji dan izbora za evropski parlament

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Birališta na izborima za Evropski parlament otvorena su u nedjelju u 19 zemalja, među kojima najprije u Bugarskoj, a potom i u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Poljskoj te u ostalih 14 država u kojima se glasa.

U četiri dana glasanja, od 4. do 7. juna, 388 miliona osoba bilo je pozvano da izabere 736 zastupnika Evropskog parlamenta. Dosad su već završeni izbori u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Irskoj, Češkoj, na Malti, u Slovačkoj, Latviji i na Cipru. U nedjelju se glasa u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Litvi, Luxemburgu, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji, Španiji i Švedskoj.

Italijani u nedjelju glasuju drugi dan. Analitičari prognoziraju mali odaziv i uspjeh evroskeptičnih stranaka s lijeve i s desne strane političkog spektra. Po evropskim pravilima, nikakvi službeni rezultati ne smiju biti pušteni u javnost prije zatvaranja i posljednjeg birališta u EU u 22 sata po srednjoevropskom vremenu, prenosi u nedjelju Hina.