Poginulo 15 turista
0

Danas u Bugarskoj dan žalosti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Bugarskoj je danas dan žalosti zbog pogibije 15 bugarskih turista u nesreći broda na Ohridskom jezeru.

Bugarska Vlada proglasila je ponedjeljak danom žalosti zbog tragedije koja se dogodila u subotu na Ohridskom jezeru, kada je potonuo brod "Ilinden" prepun turista.

U nesreći je život izgubilo 15 bugarskih državljana, dok ih je 38 spašeno.

Vlada je odlučila da porodicama poginulih kao jednokratnu pomoć uputi po 5.000 eura.

Od ukupnog broja poginulih, osam ih je  iz sela Anton, oko 80 kilometara istočno od Sofije.

Lokalna vlast Antona, koji broji jedva 1.600 stanovnika, juče je proglasila trodnevnu žalost.

Tijela nastradalih bugarskih turista nalaze se na Institutu za sudsku medicinu u Skoplju i očekuje se da sutra budu prebačena u Bugarsku.
U bugarskoj Ambasadi u Skoplju danas je otvorena knjiga žalosti. 

Izvlačenje broda "Ilinden" iz Ohridskog jezera trebalo bi da za započne danas, nakon što su sve aktivnosti planirane za juče otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Ovakvu odluku donijeli su članovi mješovite komisije sastavljene od eksperata za unutrašnju plovidbu iz Makedonije, Bugarske i Hrvatske, koji utvrđuju okolnosti  i uzroke potonuća broda u kome je život izgubilo 15 bugarskih turista.

Za sada se istraga provodi ronilačkim posmatranjem i podvodnim fotografisanjem.

Bugarska strana zatražila je da izvlačenje broda bude izvršeno u roku od 24 sata, kako bi se izvršila detaljna ekspertiza o uzrocima nesreće.

Iz bugarskog Ministarstva transporta, čija ekspertska grupa učestvuje u istrazi razloga potonuća broda, saopšteno je da je, prema prvim saznanjima,  do nesreće došlo jer je polomljen ležej u sistemu upravljanja.