Svijet
0

Danas svjetski dan stanovništva

FENA
Danas se obilježava Svjetski dan stanovništva, a najveća pažnja je posvećena ulozi muškaraca u predstavljanju i podršci prava žena, uključujući i njihova prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, navodi se u saopćenju Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.

U saopćenju se navodi da su zdravstvene potrebe žena u BiH neadekvatno zadovoljene, počevši od pristupa do kvaliteta zdravstvenih usluga, što može ugroziti kvalitet njihovog i života njihovih porodica. Prepreke u zdravstvenoj zaštiti predstavljaju prepreke ženskoj jednakopravnosti. Ugroženo zdravlje može spriječiti ženu da učestvuje u svim aspektima društva. Zato, uključivanje i aktivno učestvovanje muškaraca u zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja može promijeniti živote žena.

"Muškarci – kao očevi, braća, supruzi, lideri u zajednici, religijske vođe i predstavnici vlasti - donose veliki broj odluka koji direktno utječu na živote žena počevši od odluka koje se donose unutar porodice – finansijske odluke, odluke o broju djece itd. do odluka kojima se formuliraju politike i programi na svim nivoima vlasti. Ove odluke mogu da oblikuju budućnost cijele porodice, te mogu biti presudne po pitanje života ili smrti", navodi se u saopćenju.

Ističe se da podržavanjem trudnih žena, brigom za bebe, obrazovanjem kćerki i dijeljenjem odgovornosti roditeljstva muškarci preuzimaju obavezu i jednakopravno snose odgovornost za zdravlje i dobrobit svojih porodica. Bračni parovi profitiraju od zajednički donesene odluke o broju djece i razmaku u njihovom rađanju. Također, oboje profitiraju kada je žena slobodna da odabere odgovarajuću kontracepciju i zatraži odgovarajuću zdravstvenu njegu.

Populacijski fond Ujedinjenih naroda – UNFPA u BiH u saradnji s Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj, podržava inicijative i programe koji uključuju muškarce u zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja, i to na način da su korisni za oba spola i koji predstavljaju rodnu jednakopravnost kao izričiti cilj.

Poseban fokus je na mladim muškarcima kroz njihovo ohrabrivanje i uključivanje u inicijative i programe kao što su Y-PEER program edukacije vršnjaka, te Savjetodavni odbor mladih BiH pri UNFPA koji nude bolji pristup informiranju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i uslugama, pozitivnom modelu ponašanja, te mogućnosti da se suoče s duboko usađenim društvenim vrijednostima maskuliteta čije neadekvatno shvatanje dovodi do velikog rizika mladog čovjeka kao i njegove partnerice.

Na taj način učestvovanje mladih muškaraca u programima zdravlja osigurava zdrave partnerske veze i odnose, kada govorimo o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, o pravima žena, planiranju porodice i prevenciji seksualno prenosivih infekcija i HIV/AIDS-a. Danas, na Svjetski dan stanovništva, pozivamo sve muškarce da preuzmu odgovornost, da se uključe i na taj način utječu na pozitivne promjene koje će doprinijeti zdravlju i dobrobiti svih nas, navodi se u saopćenju.