{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas svjetski dan borbe protiv AIDS-a

F
1.12.2006. u 10:28
0
0
Danas svjetski dan borbe protiv AIDS-a
0
Danas svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i prilika za podsjećanje na opasnost koju, u globalnim razmjerima, predstavlja epidemija te bolesti, odnosno zaraze virusom HIV.
Gotovo 40 miliona ljudi u svijetu pogođeno je AIDS-om, većinom žene i djeca koji, u velikom broju, dobivaju nedovoljno ili nikakvo liječenje. No, vladine agencije i razne privatne i društvene organizacije bilježe napredak, podržane Globalnim fondom za borbu protiv AIDS-a, najvećim pojedinačnim nepolitičkim izvorom finansiranja borbe protiv te bolesti.

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije projekt je vrijedan milijarde dolara, koji podržava konzorcij zemalja donatora, nevladinih organizacije, organizacija zdravstvenog osiguranja, te obrazovnih i drugih organizacija.

Premda je pozadina ove organizacije, sa sjedištem u Ženevi, prilično složena, ideja koja je temelj njezinog djelovanja vrlo je jednostavna: svaka od 131 zemlje koje traže financijsku pomoć u borbi protiv AIDS-a najbolje zna kakve su njezine potrebe i kako da najbolje utroši dobivena sredstva.

Globalni fond i sam je pod brižnim okom nezavisne monitorske organizacije AIDSPAN, koja objavljuje publikaciju The Global Fund Observer, dostupnu besplatno na internetu. Direktor AIDSPAN-a je Bernard Rivers.

"Globalni fond svaku zemlju pita: što želite učiniti u borbi protiv AIDS-a? Svaka zemlja može zacrtati vlastiti program. Neko želi težište staviti na liječenje antiretroviralnim lijekovima, kako bi oboljeli, odnosno zaraženi virusom HIV, mogli voditi normalan život. Neka druga zemlja prvenstveno stavlja težište na prevenciju zdravstvenim prosvjećivanjem, treća, pak, želi dijeliti građanima kondome", kazao je Rivers, prenosi VoA.

A, evo kako funkcionira Globalni fond: zemlje donatori daju sredstva u zajedničku rezervu, koja trenutno iznosi oko šest milijardi i 300 miliona dolara. Još dvije milijarde i 800 miliona dolara je obećano. Zemlje koje traže finansijsku pomoć podnose vrlo specifične prijedloge, koje ocjenjuje nezavisni panel stručnjaka, a, potom odobrava odbor sačinjen od predstavnika vlada i privatnog sektora.

Prijedlozi se ocjenjuju, kaže Bernard Rivers, prema njihovoj kvaliteti i obećanim rezultatima, nikada prema političkim činiteljima. Štaviše, ističe Rivers, odluka o obnavljanju financiranja temelji se u potpunosti na ostvarenim rezultatima.

Kako, dakle, stoji borba protiv AIDS-a na današnji Svjetski dan AIDS-a? Bernard Rivers vidi i dobre rezultate, ali još uvijek i neželjene aspekte: "Dobre vijesti? Više je novca dostupno za borbu protiv AIDS-a. Više je volje od strane vlada u svijetu da priznaju da AIDS predstavlja krizu protiv koje se treba boriti. Više je specijalizirano obučenih liječnika i sestara. Dostupno je i više antiretroviralnih lijekova... a ti su lijekovi dostupni po nižim cijenama. Loša vijest je da još uvijek toliko mnogo pojedinaca negira mogućnost da bi samo mogli biti zaraženi i da bi mogli zaraziti druge ljude. Dakle, još uvijek se borite sa zaslijepljenošću, glupošću, samozavaravanjem... dok god će to postojati, epidemija HIV-a će i dalje napredovati," kazao je Bernard Rivers.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: