Novi predsjednik SAD-a
0

"Danas slavimo, sutra počinje posao"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Utorak je bio veliki dan za Sjedinjene Američke Države. Ljudi svih rasa, godišta i uvjerenja satima su čekali na hladnoći kako bi svjedočili polaganju zakletve novoizabranog predsjednika države. Scena je to koju su sa oduševljenjem uživo gledali milioni, a putem TV ekrana milijarde ljudi.

"Okupili smo se jer smo izabrali nadu, a ne strah", rekao je demokrata Barack Obama, 44. američki predsjednik, nasljednik republikanca Georgea W. Busha na inauguraciji.

U svom govoru dotakao se krize, ratova i drugih izazova s kojima se nacija susreće. Pozvao je Amerikance da se oslone na istinske vrijednosti i otvore novo doba odgovornosti.

Amerika se, kako je najavio, mora povući iz Iraka, stvarati mir u Afganistanu, te istakao da je Amerika ponovo spremna da vodi svjetske poslove.

Muslimanskom svijetu je predložio novo približavanje zasnovano na uzajamnom interesu i poštivanju, javile su agencije.

Nakon ceremonije ispred Capitola u Washingtonu, Obama je sa suprugom Michelle prisustvovao jednom od deset balova organizovanim tu večer.

"Možete zaključiti da je crnac prema načinu na koji se kreće", našalio se komičar Jamie Foxx.

Beyonce im je zapjevala hit "At Last", a nisu izostale ni dive poput Shakire, Mary J. Blige, Mariah Carey, te Stevieja Wondera i Faith Hill. Predsjednik je na sebi imao bijelu kravatu, dok je prva dama zabljesnula u bijeloj haljini 26-godišnjeg dizajnera iz New Yorka Jasona Wua.

"Prije svega, koliko dobro izgleda moja supruga?" upitao je okupljene šarmantni Obama koji je, umjesto vožnje u limuzini, odlučio prošetati do Bijele kuće gdje je preuzeo predsjedničku dužnost. Tu se susreo sa bračnim parom Bush, te simbolično primio ključeve novog doma.

U utorak pažnju javnosti privukao je i senator Edward Kennedy koji se onesvjestio na svečanom ručku u Kongresu, te je odvezen u bolnicu u Washingtonu. 76-godišnji Keneddy, koji boluje od tumora na mozgu, sada je pri svijesti i u stanju je da razgovara s porodicom, objavili su iz bolnice.

Novi predsjednik SAD-a primio je čestitke državnika iz cijelog svijeta, ali i odmah pokazao da ima ozbiljne namjere poručivši: "Večeras slavimo, sutra počinje posao."