Slučaj Karadžić
0

Danas se očekuje uvodna riječ tužilaštva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Haškom sudu (ICTY) danas bi trebalo biti nešto jasnije što suci u slučaju Radovana Karadžića namjeravaju poduzeti povodom odbijanja optuženog da se pojavi u sudnici.

Suđenje Karadžiću trebalo je početi jučer, uvodnom riječju tužilaštva, ali je zbog odsustva optuženog ročište prekinuto poslije svega petnaestak minuta i nastavak rasprave zakazan za danas.

Bivši predsjednik RS-a, koji je optužen za ratne zločine i genocid, odbio se pojaviti u sudnici tvrdeći da mu nije bilo ostavljeno dovoljno vremena da pripremi odbranu.

Predsjednik sudskog vijeća O-Gon Kwon iz Južne Koreje nagovijestio je da bi danas mogla početi uvodna riječ tužiteljstva i najavio da će suci još jednom od optuženika tražiti da se pojavi u sudnici.

Kwon je također pročitao dio pisma u kojem sudsko vijeće upozorava Karadžića da se njegovo odbijanje da dođe na sud može protumačiti kao znak da se on odrekao prava da prisustvuje procesu i da mu može biti nametnut branilac nastavi li opstruirati suđenje.

Jedan od pravnih savjetnika optuženog, Goran Petronijević, kaže međutim da se Karadžić ni danas neće pojaviti u sudnici, prenio je BBC.

"Karadžić samo želi da mu se omogući fer suđenje tako što će mu se odobriti još 10 mjeseci za pripremu odbrane i početak suđenja, i ni u kom pogledu ne želi opstruirati postupak", rekao je Petronijević, dodavši da bi suđenje bez prisutnosti optuženoga dovelo u pitanje pravičnost procesa i kredibilitet tribunala.

Prema njegovim riječima Karadžić - koji se pred Haškim sudom brani sam - ne bi prihvatio eventualnu odluku sudskog vijeća da mu nametne branilac, i takav potez sudaca bi predstavljao kršenje prava optuženoga.

Pravni stručnjaci i poznavatelji dosadašnje prakse ICTY-a iznose različite pretpostavke o tome kako bi situacija dalje mogla da se odvija.

Mihail Vladimirov, koji je svojedobno kao jedan od "prijatelja suda" pomagao Slobodanu Miloševiću da pripremi odbranu, kaže za BBC da u prvoj fazi, dok tužiteljstvo bude iznosilo svoju uvodnu riječ, odnosno prije nego što počne izvođenje dokaza tužilaštva, nije neophodno da Karadžić bude prisutan.

Vladimirov međutim vjeruje kako je moguće da Karadžić kao optuženi ipak bude doveden u sudnicu i primoran slušati uvodnu riječ tužilaštva.

Pravi problem će, prema riječima Vladimira, nastupiti u sljedećoj fazi kada tužilaštvo počne izvoditi svoje svjedoke, jer bi Karadžić, budući da se sam brani, tada trebalo da unakrsno ispituje te svjedoke, a suci ga neće moći primorati da to čini.

Britanski odvjetnik Geoffrey Nice, koji je predstavljao haško tužilaštvo na suđenju Slobodanu Miloševiću, uvjeren je da su suci naučile lekciju iz tog procesa i da Karadžiću neće biti dozvoljeno da odgađa i oteže.

"Ne vjerujem da će Karadžić silom biti odveden u sudnicu, suci mogu mu omoguće odgađanje koje traži, mogu odobriti manje odgađanje od onog koje traži, ili mogu mu kažu - žao nam je, imali ste dovoljno vremena, krenite na posao, a ako se ne želite pojaviti u sudnici sudit će vam se u odsutnosti i možda ćemo vam nametnuti odvjetnika, ili ćemo uspostaviti videolink između suda i vaše zatvorske ćelije tako da možete pratiti što se događa u sudnici", predviđa Geoffrey Nice.

On dodaje da suci pred nacionalnim sudovima rutinski donose takve odluke i da nema razloga da suci Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine dozvole optuženom dauspostavi kontrolu nad procesom.