Holandija
0

Danas se nastavlja pet postupaka u Haškom sudu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženim za ratne zločine u BiH.

Na suđenju optužba nastavlja dokazni postupak po optužbama za zločine nad nesrpskim stanovništvom od aprila do kraja 1992. godine.

Tužilaštvo nastavlja i dokazni postupak na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću, optuženom za "pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu", kao i generalu policije Srbije Vlastimiru Đorđeviću, koji se tereti za zločine nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine. 

Odbrana nastavlja dokazni postupak u procesu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja", u ljeto 1995. godine. 

Dokazni postupak odbrane nastavlja se i u predmetu visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

U srijedu, 28. oktobra, biće održana rasprava po žalbama tužilaštva i odbrane u predmetu protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Lahija Brahimaja za zločine nad srpskim i romskim civilima na Kosovu.

Prvostepenom presudom od 3. aprila 2008. godine odgovornosti u ovom predmetu oslobođeni su bivši komandanti OVK Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj, dok je Brahimaj proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja i osuđen na šest godina zatvora. 
Nakon što je izdržao dvije trećine izrečene kazne, Brahimaju je u maju odobreno da vrijeme do žalbene rasprave provede na privremenoj slobodi. 

Na presudu su se žalili i tužilaštvo i odbrana, koja je tražila osobađanje ili umanjenje kazne, dok Tužilaštvo zahtijeva da se protiv Haradinaja i Balaja održi ponovno suđenje, kako bi se saslušali svjedoci koji ranije nisu bili dostupni. 

Rasprava o žalbama u predmetu protiv bivšeg ministra makedonske policije Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog zakazana je za četvrtak, 29. oktobar. 

Presudom od 10. jula 2008. godine Tarčulovski je osuđen na 12 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za ubistva tri makedonska Albanca, spaljivanja najmanje 12 kuća i nehumanog postupanja prema dvadesetak mještana Ljubotena 12. avgusta 2001. godine. 

Boškoski je oslobođen odgovornosti za propust da istraži zločine podređenih i kazni počinioce. 

Tužilaštvo je u svom jedinom osnovu za žalbu tražilo da se Boškoski proglasi krivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje i osudi na odgovarajuću kaznu. 
Žalba Johana Tarčulovskog ima 15 osnova i njima se traži da se prvostepena presuda preinači u oslobađajuću presudu. Alternativno, odbrana traži da žalbeno vijeće ispravi pravne i činjenične greške i umanji kaznu.