Bruxelles
0

Danas sastanak ministara NATO-a

FENA
Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a sastaju se kasnije tokom dana u Bruxellesu.

Tema razgovora dvodnevnog ministarskog sastanka bit će odnosi s Rusijom, nakon što je došlo do zahlađenja odnosa na relaciji Moskva - NATO poslije ruske intervencije u Gruziji u augustu.

Uoči današnjeg sastanka NATO-a američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je kako podržava unapređenje odnosa s Rusjom, ali da pojedina pitanja ostaju "problematična".

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Alijanse razgovarat će i o saradnju s Gruzijom i Ukrajinom, dvjema zemljama koje se trude da se pridruže NATO-u.

Očekuje se da će ministri Alijanse pozvati dvije zemlje da nastave provoditi neophodne reforme, ali da nikakvog formalnog poziva za priključenje neće biti.

Condoleezza Rice je kazala da NATO ima politiku "otvorenih vrata", ali da nema nikakvih prečica u približavanju organizaciji.

"Gruzija i Ukrajina moraju ispuniti neophodne standarde", poručila je američka državna tajnica, prenosi BBC.

Ona je također govorila protiv vojnih kontakata NATO i Rusije: "Takvi kontakti mi se čine problematičnim u trenutku kada se ruska vojska nalazi na teritoriji Gruziji u separatističkoj regiji", izjavila je Rice.

Hiljade ruskih vojnika i dalje su stacionirane na teritorijama Južne Osetije i Abhazije u Gruziji.