|

Danas samit EU-a o reformi globalnog finansijskog sistema

Danas samit EU-a o reformi globalnog finansijskog sistema
0
F
FENA
7.11.2008. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
Danas samit EU-a o reformi globalnog finansijskog sistema Foto: AP
Čelnici zemalja Evropske unije okupit će se u petak poslije podne na izvanrednom samitu kako bi dogovorili zajedničko stajalište o reformi globalnoga finansijskog sistema.
Šefovi država ili vlada članica EU-a okupit će se na radnom ručku tokom kojeg će razgovarati o prijedlogu francuskog predsjedništva u kojem su sadržana načela za reformu međunarodnog finansijskog sistema.

Francusko predsjedništvo očekuje da će se čelnici složiti oko predloženih načela uoči svjetskog samita grupe G-20, koji će se održati 15. novembra u Washingtonu.

Grupu G-20 čine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) i nova velika gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

Predsjedništvo EU-a predlaže jačanje nadzora nad finansijskim tržištem kako bi se ubuduće spriječilo izbijanja krize koja trenutno potresa cijeli svijet. Tom nadzoru ne bi smio izmaći nijedan sektor poput spekulativnih fondova ili poreznih oaza.

Francusko predsjedništvo ističe kako želi da se u roku od 100 dana od samita u Washingtonu dođe do "konkretnih prijedloga" za reformu finansijskog sistema, to jest do 23. februara sljedeće godine, mjesec dana nakon što novi američki predsjednik Barack Obama preuzme dužnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.