Danas referendum o zabrani gradnje minareta

F
FENA
29.11.2009. u 09:46
0
0
Danas referendum o zabrani gradnje minareta
0
Danas referendum o zabrani gradnje minareta Foto: Reuters
Švicarci se u nedjelju izjašnjavaju na referendumu o prijedlogu švicarske populističke Narodne stranke o zabrani gradnje minareta.
Za švicarsku vladu, poslovne krugove i sve političare od ljevice do desnog centra zabrana gradnje minareta "izazvala bi nerazumijevanje u inozemstvu i štetila bi ugledu Švicarske".

Nakon ranijih plakata kojima se poziva na protjerivanje stranih "crnih ovaca" iz Švicarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je izazvala skandal. Njezini plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švicarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podsjeća na rakete. Taj prizor "izaziva mržnju", osudilo je švicarska savezna komisija protiv rasizma (CFR), dok je Odbor za ljudska prava UN-a izrazio zabrinutost kampanjom.

Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili projekt.

- Strah je loš savjetnik, upozorili su katolički svećenici. U Švicarskoj ima prema najnovijim vladinim statistikama oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. U Švicarskoj ima 7,5 miliona stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Mnogi od muslimana ratne su izbjeglice iz BiH.

Prema zadnjoj anketi, 53 posto Švicaraca protivi se inicijativi. Dosad su u Švicarskoj podignuta četiri minareta pored džamija, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: