Svijet
0

Danas razgovori Bush - Merkel

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush nalazi se u Njemačkoj gdje će voditi razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u dvorcu oko šezdeset kilometara udaljenom od Berlina.

Bit će to još jedna prilika američkom predsjedniku da učvrsti veze s jednim od svojih najjačih saveznika u Evropi.

Njemačka je prva stanica oproštajnog puta po Evropi američkog predsjednika nakon samita Sjedinjenih Država i Evropske unije na Brdu kod Kranja.

Američki dužnosnici kažu da će kratki posjet Georgea Busha Njemačkoj predstavljati i potvrdu tijesnih veza koje je uspostavio s njemačkom kancelarkom.

Iz Bijele kuće je saopćeno da će predsjednik također obilježiti šezdesetu obljetnicu Marshallova plana i Berlinskog zračnog mosta. Neće biti službenih događaja obilježavanja godišnjice tokom posjeta američkog predsjednika, međutim očekuje se da će on i Merkel naglasiti značaj te godišnjice tokom zajedničke konferencije za novinare.

Vjeruje se da će razgovori dvoje državnika trajati nekoliko sati i da će biti koncentrirani na budućnost transatlantskih odnosa, klimatske promjene i diplomatska nastojanja da se obuzdaju iranske nuklearne ambicije. Jučer je Iran bio glavna tema i na američko-evropskom samitu, javio je Glas Amerike.

Na pres-konferenciji nakon samita u Sloveniji predsjednik Bush je spomenuo važnost jedinstvenog pritiska na Iran kako bi ga se primoralo da suspendira obogaćivanje urana.

"Iran s nuklearnim oružjem bio bi nevjerojatno opasan za mir u svijetu. Tako da moramo nastaviti surađivati kako bismo im jasno dali do znanja da moraju učiniti izbor – sučeliti se s izolacijom ili uspostaviti bolje odnose sa svima nama, ako pouzdano obustave program obogaćivanja."

Predsjednik Bush je izjavio da će povjerenik za vanjske poslove Evropske unije Javier Solana uskoro posjetiti Teheran kako bi osigurao da ova poruka dođe do iranskih čelnika.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley je izjavio da će Solana prenijeti "obnovljenu poruku" Njemačke, Francuske, Britanije, Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, međutim nije iznio pojedinosti.