{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas prvo pojavljivanje pred sudom

F
31.7.2008. u 10:12
0
0
Danas prvo pojavljivanje pred sudom
0
Danas prvo pojavljivanje pred sudom
Foto: Reuters
Osnivač i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bit će prvi put izveden pred sudiju Haškog suda danas u 16 sati.
Karadžiću će tada biti omogućeno da se izjasni o tome da li razumije optužnicu, da se izjasni o krivici po svih 11 tačaka optužnice, te o tome da li će se braniti sam ili uz angažiranje advokata.

Karadžiću se na teret stavljaju svi najteži ratni zločini - genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportacije, nehumani akti i ostali zločini počinjeni prema Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine.

Prema pravilima suda, Karadžić ima pravo da se ne izjasni o krivici ili da takvo izjašnjavanje odloži za 30 dana. U tom slučaju sudija će u njegovo ime u spis Suda uvesti da se optuženi izjasnio da nije kriv što, međutim, ne utiče na pripremu i otvaranje procesa. Konačnu odluku o načinu vođenja odbrane Radovana Karadžića donijet će Sudsko vijeće iako će optuženik, prema najavama iz Beograda, zatražiti da se brani sam, uz pomoć pravnih, vojnih i drugih savjetnika.

Predmet Radovana Karadžića vodit će Prvo pretresno vijeće kojim će poredsjedavati holandski sudija Alfons Ori, a članovi Vijeća su sudije Van der Vajngart iz Belgije i Moloto iz Južne Afrike. Sudija Ori je predsjedavao i Pretresnim vijećem koje je 2006. godine na 27 godina zatvora osudilo bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske i jednog od najbližih Karadžićevih saradnika, Momčila Krajišnika, koji je na izdržavanju kazne.

Prema poznavaocima rada Haškog tribunala, sudija Ori pripada grupi “principijelnih i pragmatičnih” sudija, te da je kao takav odigrao važnu ulogu u unapređenju efikasnosti sudskih procesa u kojima je učestvovao kao pedsjednik pretresnih vijeća ili kao sudija.

“I zbog optuženika i zbog Suda važno je da se sudska procedura ne oteže bespotrebno i da se to spriječi kad god je to moguće”, izjavio je sudija Ori holandskim dnevnim novinama.

Među 32 stalne sudije haškog tribunala, Alfons Ori je jedini sudija iz zemlje u kojoj je ovaj privremeni Sud Ujedinjenih nacija smješten od svog osnivanja 1993. godine, a pravnu karijeru je u Tribunalu započeo prije više od deset godina kada je u ulozi advokata bio član odbrane Duška Tadića, prvog bosanskog Srbina osumnjičenog za ratne zločine izvršene tokom rata u BiH kome je suđeno pred ovim Tribunalom 1997. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: