{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas prijedlog zaključaka o zapadnom Balkanu

S
29.4.2008. u 15:02
0
0
Danas prijedlog zaključaka o zapadnom Balkanu
0
Danas prijedlog zaključaka o zapadnom Balkanu
Drugog dana zasjedanja u Luxembourgu šefovi diplomatije Evropske unije analiziraju i stanje u zemljama zapadnog Balkana.
Posebna tema u ovom paketu će biti politička klima u Srbiji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 11. maj, te napredak u razmještanju evropske pravosudno-policijske misije Eulex, čiji bi mandat, prema februarskoj odluci EU, trebao početi od sredine juna.

U nacrtu zaključaka evropskih ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu ponovo se naglašava neupitnost evropske perspektive svake od zemalja ovog područja, te “zajednička odlučnost Evropske unije da na svaki način takvu perspektivu pretvori u djelo”.

Evropska perspektiva, međutim, morala bi u budućnosti biti “mnogo više opipljiva i vidljiva za sve građane zapadnog Balkana, a ostvareni progres u Procesu stabilizacije i pridruživanja morao bi biti samoodrživ i nepovratan”, navodi se u prijedlogu zaključaka čije se usvajanje očekuje kasnije popodne.

Vijeće ministara snažno podržava najnoviji sveobuhvatni paket mjera za sveobuhvatne reforme, uključujući i sektor infrastrukture, vrijedan oko 4 milijarde eura, koji je Evropska komisija pod nazivom “Komunikacija o zapadnom Balkanu za dostizanje evropske perspektive” predložila Vijeću ministara i Evropskom parlamentu na odobravanje prije nepuna dva mjeseca.

Ministri također “snažno podržavaju početak dijaloga između Evropske komisije i zemalja regiona o liberalizaciji viza i ohrabruju izradu evropskih putokaza ("mapa puta”) kojima bi takav proces u što kraćem roku bio potpuno usklađen sa standardima Evropske unije.

"Do okončanja takvog procesa ministri će podržavati Evropsku komisiju u iznalaženju drugih mogućnosti za povećanje broja studenata kojima bi se omogućilo besplatno školovanje u zemljama Evropske unije, realizacija građanskih inicijativa, te ohrabrivanje socijalno-ekonomskog razvoja svake od zemalja regiona.“

U tom cilju, ministri podržavaju i inicijativu Evropske komisije o boljoj koordinaciji međunarodnih finansijskih institucija i donatora, te podstiče njihovo zajedničko djelovanje na Balkanu.

Od stručnih službi EU i Evropske komisije se očekuje da pripreme dodatni zajednički paket mjere prevencije protiv svake vrste katastrofa u regionu, a zemlje zapadnog Balkana se pozivaju da odlučnije participiraju u zajedničkim evropskim programima i agencijama iz ove oblasti.

Od nadležnih resora Evropske unije se također zahtijeva da ubrzaju realizaciju zajedničke evropske politike na području transporta i energetike u cilju "infrastrukturne integracije zemalja zapadnog Balkana u jedinstvenu infrastrukturnu mrežu Evropske unije“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: