Haški sud
0

Danas presuda Šešelju za nepoštivanje suda

Sarajevo-x.com
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće II izreći će presudu Vojislavu Šešelju u postupku za nepoštovanje suda u petak, 24. jula, u 14:15 sati u sudnici I, objavio je Haški tribunal.

Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, sudi se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine.

Dodatne optužbe za nepoštovanje suda odnose se na objelodanjivanje imena i drugih ličnih detalja tri zaštićena svjedoka u postupku protiv Šešelja za ratne zločine.

Šešelju se na teret stavlja da je autor knjige u kojoj su objavljene ove informacije zajedno s drugim materijalima čije je objavljivanje zabranjeno, poput izvoda iz pisane izjave jednog od ova tri svjedoka.

Pretresno vijeće II je 21. januara 2009. izdalo Nalog umjesto optužnice za nepoštovanje suda. Na prvom stupanju pred sud, održanom 6. marta 2009., Šešelj se izjasnio da nije kriv.

Međunarodni sud smatra da su bezbjednost svjedoka i integritet povjerljivih materijala ključni elementi vladavine prava. Krivično je gonjeno nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudski postupak objelodanjujući povjerljive informacije ili ugrožavajući svjedoke.

Šešelj je prvi optuženi za ratne zločine pred Tribunalom koji je tokom suđenja optužen i za nepoštivanje suda.

Dobrovoljno se predao Sudu 24. februara 2003., a 25. februara se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za ratne zločine.