{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda po žalbi generala Dragomira Miloševića

S
12.11.2009. u 08:13
0
3
Danas presuda po žalbi generala Dragomira Miloševića
0
Danas presuda po žalbi generala Dragomira  Miloševića
Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će danas pravosnažnu presudu generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomiru Miloševiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 33 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995. godine.
Raspravno sudsko vijeće, kojem je predsjedavao Patrik Robinson, proglasilo je Miloševića krivim za kampanju bombardovanja Sarajeva i gađanje iz snajpera njegovih građana sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je okrivljeni komandovao.

Na prvostepenu presudu, izrečenu 12. decembra 2007. godine, žalile su se obje strane. Tužilaštvo smatra da je kazna neadekvatna i traži da se ona preinači u doživotni zatvor, dok odbrana smatra da Milošević treba da bude oslobođen krivice ili da mu se kazna značajno umanji.

Prema mišljenju Tužilaštva, izrečena kazna ne odražava težinu počinjenih zločina.

Odbrana je navela da se Sarajevo, zbog prisustva velikog broja pripadnika Armije BiH i MUP-a u tom periodu, ne može tretirati kao civilna zona, a djelovanje SRK kao napad na civilno stanovništvo. Odbrana je, takođe, tvrdila da je u nastojanju da pridobije simpatije međunarodne zajednice Armija BiH "dejstvovala i po vlastitom narodu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: