{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda Momčilu Krajišniku

S
17.3.2009. u 08:03
0
2
Danas presuda Momčilu Krajišniku
0
Danas presuda Momčilu Krajišniku
Foto: Daylife.com
Žalbeno vijeće Haškog tribunala za 17. mart zakazalo je izricanje presude u predmetu protiv Momčila Krajišnika, jednog od najviših članova rukovodstva bosanskih Srba tokom rata.
Pretresno vijeće je Krajišnika 27. septembra 2006. proglasilo krivim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu. Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnik je obavljao više istaknutih funkcija u rukovodstvu bosanskih Srba neposredno prije i tokom rata. Bio je predsjednik skupštine bosanskih Srba, kao i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Tužilaštvo navodi da je također bio član proširenog Predsjedništva takozvane “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

Pretresno vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji su članovi bili Krajišnik, Radovan Karadžić i druge vođe bosanskih Srba, s ciljem "da etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drastičnim smanjenjem omjera bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem protjerivanja".

Sudije su zaključile da je Krajišnikova uloga u činjenju zločina za koje je osuđen bila "ključna".

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. augusta 2006. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: