{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda Milanu i Sredoju Lukiću

S
20.7.2009. u 08:11
0
10
Danas presuda Milanu i Sredoju Lukiću
0
Danas presuda Milanu i Sredoju Lukiću
Milan Lukić i Sredoje Lukić
U Haškom tribunalu danas će biti izrečena presuda pripadnicima paravojne jedinice bosanskih Srba, rođacima Milanu i Sredoju Lukiću, koje optužnica tereti za zločine počinjene u Višegradu i okolini u proljeće 1992. godine. Presuda će biti izrečena u 14:15 sati u sudnici III, stoji u saopštenju iz ovog suda.
Lukići se terete za dvije žive lomače - spaljivanje preko 70 Bošnjaka, žena, djece i staraca u kući u Pionirskoj ulici, te još njih 70 u kući u naselju Bikavac. Također su optuženi za ubistva i zlostavljanja višegradskih Bošnjaka u ljeto 1992. godine.

Milan Lukić je, smatra Tužilaštvo u Haagu, bio vođa “Belih orlova” ili “Osvetnika”, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu “koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom”.

Sredoje Lukić je, navodi se u optužnici, bio “član lokalne paravojne grupe bosanskih Srba koju je predvodio njegov rođak Milan” a to su "Beli orlovi" ili "Osvetnici", te je prije i u toku rata radio kao policajac u Višegradu.

Suđenje Lukićima je trajalo od jula 2008. do aprila ove godine. Saslušano je 45 svjedoka optužbe, tri svjedoka Sredoja Lukića i 28 svjedoka Milana Lukića, dok je pretresno vijeće pozvalo ukupno četiri svjedoka.

Tužilaštvo je u maju, u završnoj riječi zatražilo da obojica optuženih, kako su naveli, provedu ostatak života u zatvoru, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Milanov rođak Sredoje, kako navodi optužba, bio je pripadnik te jedinice.

Lukići su optuženi za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i starijih osoba u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Milan i Sredoje Lukić su takođe optuženi za premlaćivanje muškaraca bosanskih Muslimana zatočenih u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić je odvojeno optužen za nekoliko tačaka ubistva, uključujući višestruka ubistva muškaraca bosanskih Muslimana na obali rijeke Drine. Takođe je optužen za brutalno ubistvo jedne bosanske Muslimanke u višegradskom naselju Potok.

Milan Lukić uhapšen je u Argentini avgusta 2005. godine, dok se Sredoje Lukić predao vlastima Republike Srpske (RS) u septembru iste godine.

Milan i Sredoje Lukić su prvobitno optuženi zajedno s Mitrom Vasiljevićem. On je uhapšen u januaru 2000. godine i presudom Žalbenog vijeća izrečenom 25. februara 2004. osuđen je na 15 godina zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: