Haški tribunal
0

Danas presuda Milanu i Sredoju Lukiću

Sarajevo-x.com
Milan Lukić i Sredoje Lukić
Milan Lukić i Sredoje Lukić
U Haškom tribunalu danas će biti izrečena presuda pripadnicima paravojne jedinice bosanskih Srba, rođacima Milanu i Sredoju Lukiću, koje optužnica tereti za zločine počinjene u Višegradu i okolini u proljeće 1992. godine. Presuda će biti izrečena u 14:15 sati u sudnici III, stoji u saopštenju iz ovog suda.

Lukići se terete za dvije žive lomače - spaljivanje preko 70 Bošnjaka, žena, djece i staraca u kući u Pionirskoj ulici, te još njih 70 u kući u naselju Bikavac. Također su optuženi za ubistva i zlostavljanja višegradskih Bošnjaka u ljeto 1992. godine.

Milan Lukić je, smatra Tužilaštvo u Haagu, bio vođa “Belih orlova” ili “Osvetnika”, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu “koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom”.

Sredoje Lukić je, navodi se u optužnici, bio “član lokalne paravojne grupe bosanskih Srba koju je predvodio njegov rođak Milan” a to su "Beli orlovi" ili "Osvetnici", te je prije i u toku rata radio kao policajac u Višegradu.

Suđenje Lukićima je trajalo od jula 2008. do aprila ove godine. Saslušano je 45 svjedoka optužbe, tri svjedoka Sredoja Lukića i 28 svjedoka Milana Lukića, dok je pretresno vijeće pozvalo ukupno četiri svjedoka.

Tužilaštvo je u maju, u završnoj riječi zatražilo da obojica optuženih, kako su naveli, provedu ostatak života u zatvoru, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Milanov rođak Sredoje, kako navodi optužba, bio je pripadnik te jedinice.

Lukići su optuženi za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i starijih osoba u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Milan i Sredoje Lukić su takođe optuženi za premlaćivanje muškaraca bosanskih Muslimana zatočenih u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić je odvojeno optužen za nekoliko tačaka ubistva, uključujući višestruka ubistva muškaraca bosanskih Muslimana na obali rijeke Drine. Takođe je optužen za brutalno ubistvo jedne bosanske Muslimanke u višegradskom naselju Potok.

Milan Lukić uhapšen je u Argentini avgusta 2005. godine, dok se Sredoje Lukić predao vlastima Republike Srpske (RS) u septembru iste godine.

Milan i Sredoje Lukić su prvobitno optuženi zajedno s Mitrom Vasiljevićem. On je uhapšen u januaru 2000. godine i presudom Žalbenog vijeća izrečenom 25. februara 2004. osuđen je na 15 godina zatvora.