Svijet
0

Danas predstavljanje izvještaja o saradnji zemalja u regiji sa ICTY-em

FENA
Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz i predsjednik Suda Fausto Pocar podnijet će danas izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji zemalja u regiji s ICTY-em i provedbi strategije o završetku rada ovog suda.

Predsjednik Pocar se u svome izvještaju više bavi administrativnim i proceduralnim pitanjima rada Haškog suda, dok je tužitelj Brammertz iznio ocjene o saradnji sa tim sudom država regije, uključujući i Srbiju.

Prema njegovom izvještaju, u koji je uvid imao Tanjug, saradnja Srbije s Tužilaštvom u Haagu "djelimično je zadovoljavajuća" kada je u pitanju pristup arhivima i dostavljanje traženih dokumenata, a "nezadovoljavajuća" kada je riječ o potrazi za preostalim bjeguncima.

"Tužilaštvo je dobilo adekvatne odgovore na niz zahtjeva, ali ozbiljne prepreke ostaju kada se radi o pristupu nekim ključnim arhivima i dokumentima za suđenja u toku ili za ona koja će početi u skoroj budućnosti", navodi se u Brammertzovom izvještaju.

U izvještaju se dodaje da Tužilaštvo nastavlja tražiti i pristup dijelu arhiva Sigurnosno-informativne agencije, ali da "usprkos ranijim dogovorima da se omogući nadzirani direktan pristup pripadnicima Tužilaštva, za sada pristup tim arhivima nije omogućen".

"Najkritičniji dio saradnje ostaje hapšenje bjegunaca. Tužilaštvo je uvjereno da su preostali optuženi - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - nadohvat ruke srpskih vlasti i da ih Srbija može locirati i uhapsiti", naveo je Brammertz, ocjenjujući da je u tome domenu saradnja "nezadovoljavajuća".

Glasnogovornica glavnog tužitelja ICTY-a Olga Kavran ocijenila je da će biti realan izvještaj koji biti podnesen Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije sa Haškim sudom.

"Izvještaj će dati realnu sliku onoga što se događalo ili nije događalo u proteklih šest mjeseci. Navest će se ono pozitivno, kao i ono što još nedostaje i na čemu treba raditi", kazala je Karvan za B-92.