Svijet
0

Danas predsjednički izbori u Hondurasu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Honduras bira u nedjelju novog predsjednika na zategnutim i spornim izborima, organiziranim pet mjeseci nakon državnog puča kojim je svrgnut Manuel Zelaya, koga vojska drži zatočenog u brazilskoj ambasadi.

Policija i vojska rasporedile su 30.000 osoba i naredili oduzimanje oružja koje je u opticaju, plašeći se novih incidenata između pristalica pučista i antipučista, javio je AFP.

Izbore prate pučističke vlasti koje u tome vide rješenje krize u zemlji, danas bez šefa države i na ivici bankrota nakon zamrzavanja miliona dolara pomoći SAD-a, Venecuele i Evropske unije.

Pučistički predsjednik Robert Micheletti, koji je zamijenio Zelayu, povukao se do izbora kako bi dao legitimitet izborima, koje podržavaju SAD, historijski partner Hondurasa, ali organizirane bez posmatrača Ujedinjenih naroda.

Zelaya, koji je pobjegao u brazilsku ambasadu u Tegucigalpiju 21. septembra, osporava izbore, kao i Front za otpor državnom udaru, koji poziva na "mirno" bojkotiranje izbora.

Nekoliko zemalja Latinske Amerike također smatra izbore "nelegalnima".

Ni Micheletti ni Zelaya nisu kandidati. Favorit je Porfirio Lobo iz Nacionalne stranke (desničarske opozicije) koji poziva na "pomirenje". Njegov glavni rival je Elvin Santos iz Liberalne stranke kojoj pripadaju Zelaya i Micheletti.