Svijet
0

Danas potpisivanje sporazuma o raketnom štitu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki državna tajnica Condoleezza Rice i šef poljske diplomatije Radek Sikorski potpisat će u srijedu u Varšavi sporazum o razmještanju dijela kontroverznog američkog odbrambenog raketnog štita na poljskoj teritoriji.

Washington tvrdi da će deset raketa presretača s američkim posadama smještenih u Poljskoj, nadomak obale Baltičkog mora, i radarska stanica u Češkoj Republici zaštititi Sjedinjene Države i dobar dio Evrope od napada koji bi projektilima dugog dometa mogli da izvedu, kako ih Amerikanci nazivaju, otpadnički elementi na Bliskom istoku.

Sporazum je razgnjevio Moskvu koja, i pored američkih i poljskih uvjeravanja u suprotno, tvrdi da raketni štit predstavlja prijetnju Rusiji zbog čega je upozorila da bi baza u Poljskoj mogla da postane potencijalna meta nuklearnog napada, podsjeća BBC.

Promatrači ocjenjuju da vrijeme potpisivanja sporazuma koje se podudarilo s krizom na Kavkazu, kao i poljsko traženje od SAD-a da, kao protuuslugu, dobije američki sistem proturaketne odbrane kratkog dometa "Patriot" i garancije da će Amerika priskočiti Varšavi u pomoć u slučaju napada na Poljsku, neće pridonijeti ublažavanju ruskih strahovanja