Svijet
0

Danas poseban sastanak G-8 o hrani

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnici grupe osam najrazvijenijih zemalja (G-8) najavili su da će u utorak, drugog dana ovogodišnjeg samita koji se održava na japanskom otoku Hokaido, imati poseban sastanak posvećen globalnim problemima ishrane, prenijela je agencija Kyodo.

U nacrtu saopćenja koje je pripremljeno za današnje zasjedanje čelnika G-8 navodi se da je osiguranje dovoljnih zaliha osnovnih namirnica jedan od najvažnijih ciljeva kojima će "osmerica" težiti.

Prehrambena sigurnost je, inače, jedna od glavnih tema ovogodišnjeg samita G-8 koji je počeo u ponedjeljak, a završava se u srijedu, u japanskom turističkom centru Toyako.

Najava današnjega posebnog zasjedanja G-8, na kome će se raspravljati o tekućoj globalnoj prehrambenoj krizi, uslijedila je nakon što je predstavnik međunarodne humanitarne organizacije "Oxfam" Max Lawson optužio "osmericu" da se ne drže ranije datih obećanja za borbu protiv gladi u svijetu.

Lawson je ocijenio da je ponuđeni nacrt završnog saopćenja G-8 "sramotan" u dijelu koji se odnosi na pomoć zemljama ugroženim zbog nestašice hrane.

On je dodao da se takva njegova opaska odnosi "bilo da je riječ o pomoći Africi, obrazovanju ili zdravlju, jer tekst (završnog saopćenja) govori da lideri G-8 pokušavaju razvodniti svoja ranija finansijska obećanja ili ih čak uopće ne ispuniti".

"Ne samo da zemlje G-8 ne ispunjavaju svoja obećanja već one sada izbjegavaju priznati da su ih ikada i dale", upozorio je Max Lawson.