Na tlu Bjelorusije
554

Danas počinju pregovori Ukrajine i Rusije: Postoji li šansa za prekid sukoba?

V. K.
Ruska i bjeloruska delegacija sastat će se u regiji Gomelj (Foto: TASS)
Ruska i bjeloruska delegacija sastat će se u regiji Gomelj (Foto: TASS)
Delegacije Ruske Federacije i Ukrajine danas bi na teritoriji Bjelorusije trebale započeti mirovne pregovore koji imaju za cilj prvenstveno obustavu sukoba u ovoj državi, ali i razgovore o sigurnosnim zahtjevima kako jedne tako i druge strane.
Ključna dešavanja tokom jučerašnjeg dana:
  • Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio da snage nuklearnog odvraćanja budu u stanju pripravnost.

  • Nakon razgovora s predsjednikom Bjelorusije Volodimir Zelenski pristao na pregovore između ukrajinske i ruske delegacije u Gomelju.

  • Snažne borbe nastavile su se na istoku i jugu države, a sukobi su se vodili oko Harkova, u blizini Mariupolja te gradova Sami i Černihiv, kao i oko Kijeva.

  • Kancelar Njemačke Olaf Scholz najavio izdvajanje 100 milijardi dolara za njemačku vojsku

  • Evropska unija nastavila uvoditi sankcije Rusiji, najavljena i vojna pomoć Ukrajini

  • Visoki predstavnik za EU Josep Borrell izjavio je kako postoji bojazan da Rusi neće stati na Ukrajini, prati se situacija i na Zapadnom Balkanu.

Iako su se tokom prethodnih dana pojavljivale oprečne informacije o tome da li će do sastanka uopće i doći, strane su konačan dogovor postigle u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Ruska delegacija stigla je u Bjelorusiju još u ranim jutarnjim satima u nedjelju te su u glavnom gradu Minsku čekali odgovor ukrajinske strane o mjestu i datumu mirovnih pregovora.

Nakon nekoliko sati stigao je potvrdan odgovor ukrajinskih zvaničnika te je saopćeno kako će se pregovori, bez ikakvih preduslova, voditi u bjeloruskoj regiji Gomelj.

O pregovorima se tokom nedjelje oglasio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je naglasio kako je obavio razgovor s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom te da su dogovoreni mjesto i vrijeme sastanka.

"Moj zadatak kao predsjednika je da štitim državu. Vidjeli ste tokom ovih teških dana da obavljam svoj zadatak. Lukašenko me pozvao na pregovore između ruskih i ukrajinskih lidera kod rijeke Pripjat. Rekao sam da će to biti bez ikakvih uslova", poručio je ukrajinski predsjednik.

Također, Zelenski je naglasio kako trenutno nema nade da će pregovori uroditi plodom, ali da vrijedi pokušati.

"Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka,. Moramo pokušati zbog toga da nijedan stanovnik Ukrajine ne bi imao sumnju da ja kao predsjednik nisam pokušao zaustaviti rat kada su za to šanse bile jako male", ističe Zelenski.

Iako se očekivalo da će pregovori između dvije delegacije početi još tokom nedjelje, razlog zašto su se pregovori pomjerili za ponedjeljak je taj što će ukrajinski zvaničnici u Bjelorusiju stići preko Poljske.

"Pregovori će se održati u ponedjeljak ujutro zbog činjenice da, u strahu za svoje živote, ukrajinska delegacija nije putovala kraćim putem, već će se voziti kroz Poljsku", rekao je jedan od organizatora sastanka ruskoj novinskoj agenciji RIA.

Prema informacijama medija, rusku delegaciju na ovom sastanku će činiti pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, ambasador Rusije u Bjelorusiji Boris Grizlov te šef Međunarodnog komiteta Državne dume Leonid Slucki.

S druge strane, Ukrajinu bi na ovom sastanku trebali predstavljati zamjenik ministra vanjskih poslova, predstavnici vojnog i političkog života te predstavnik stranke Sluga naroda David Arahamija.