Dvodnevni sastanak
40

Danas počinje zasjedanje NATO-a: Šta saveznici planiraju s Ukrajinom u narednom periodu?

V. K.
Dvodnevno zasjedanje NATO-a održat će se u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Dvodnevno zasjedanje NATO-a održat će se u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Ministri odbrane država članica NATO saveza danas i sutra će održati niz sastanaka u Briselu, tokom kojih bi se trebalo razgovarati o sigurnosnoj krizi o Ukrajini, ali i drugim važnim pitanjima za ovu alijansu.

Prema najavi, ministri NATO saveza tokom dvodnevnog zasjedanja održat će sastanke i s ministrima odbrane Gruzije i Ukrajine s kojima bi trebali razgovarati o trenutnoj krizi, ali i o tome šta je do sada urađeno na NATO putu ovih zemalja.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg održao je tzv. predministarsku konferenciju za medije, tokom koje je najavio glavne teme dvodnevnog sastanka zemalja članica NATO-a.

Između ostalog, Stoltenberg je izjavio kako će se ministri pozabaviti najozbiljnijom sigurnosnom krizom u Evropi u posljednjih nekoliko decenija.

"Postoje znakovi iz Moskve koji nam daju nadu da će se diplomatske aktivnosti nastaviti. Međutim, jasno smo poručili da će svaka daljnja ruska agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu. Sistemski smo razotkrivali ruske akcije, planove i dezinformacije. Otkrili smo svijetu šta Rusija radi i otežali im aktivnosti", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je također poručio kako je aktuelna kriza još jednom pokazala kako NATO savez mora uložiti dodatna sredstva u odbranu zemalja članica, naročito na istoku.

"Razgovarat ćemo o pogoršanju situacije u crnomorskoj regiji. Sastat ćemo se i s našim partnerima Finskom, Švedskom i Evropskom unijom. Što se tiče ulaganja u odbranu, ministri će razmotriti podjelu tereta u cijeloj alijansi. Ohrabrujem saveznike da ulažu u našu zajedničku sigurnost. Uvjeren sam da će se saveznici ponovo posvetiti našim osnovnim vrijednostima. Evropa i Sjeverna Amerika moraju stajati zajedno", zaključio je Stoltenberg uoči sastanka ministara.