Prvi put u historiji
48

Danas počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog nezakonite isplate novca porno glumici

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump ide na sud u ponedjeljak kao prvi bivši predsjednik SAD-a koji je ikada bio krivično gonjen, što je seizmički trenutak za Sjedinjene Američke Države dok se Trump sprema za ponovni ulazak u Bijelu Kuću.

77-godišnjak pogođen skandalima optužen je za falsifikovanje poslovnih zapisa u namjeri da prikrije navodni seksualni susret sa glumicom filmova za odrasle Stormy Daniels kako bi zaštitio svoju izbornu kampanju 2016. godine od negativnog publiciteta.

Takozvana afera s novcem samo je jedan od četiri krivična slučaja koja vise nad Trumpom i neki pravni posmatrači sugeriraju da je najmanje ozbiljna.

Ali stvarna perspektiva da Trump postane osuđeni zločinac i potencijalno se suoči sa zatvorskom kaznom, baca neviđenu kartu na ionako nepredvidive izbore.

Desničarski populista natječe se na mračne zavjete "osvete" protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020. Trump je rekao da će zauzeti stav u slučaju, koji počinje od 13:30 GMT, što je neobičan i često rizičan potez za optužene.

"Optužen sam više od Al Kaponea, velikog gangstera. Ovdde nema apsolutno ničega. Nema prekršaja, nema krivičnog djela, nema federalnog zločina", rekao je Trump navijajući pristalicama na mitingu u subotu u ključnoj državi Pensilvaniji.

Ali prije bilo kakvog Trumpovog svjedočenja, suđenje će početi u ponedjeljak vjerovatno dugotrajnim i spornim procesom odabira 12 porotnika i njihovih zamjenika.

Grupa običnih građana koju je sazvao sudija Juan Merchan mora odgovoriti na upitnik koji uključuje provjere da li su bili članovi ekstremno desničarskih grupa.

Trump je optužen da je nezakonito prikrivao doznake svom dugogodišnjem advokatu i posredniku Michaelu Cohenu, koji je koristio sredstva da plati Stormy Daniels kako bi šutio o navodnom seksualnom susretu u posljednjim sedmicama predizborne kampanje 2016. godine.

Velika porota u New Yorku optužila je Trumpa u martu 2023. godine zbog isplata Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, a bivši predsjednik je optužen po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa.

Trump također tvrdi da neće dobiti pošteno suđenje u izrazito demokratskom New Yorku.

Međutim, magnat za nekretnine i dugogodišnja zvijezda rijaliti TV-a koristi svjetla reflektora kao malo vjerovatno pojačanje kampanje - reklamira sebe kao žrtvu i koristi bijes pristalica za prikupljanje sredstava.

Čak i ako bude osuđen, mogao bi da uloži žalbu i neće mu biti zabranjeno da nastavi da se kandiduje, pa čak ni da bude izabran za predsjednika 5. novembra.

Druga tri Trumpova krivična slučaja, usredsređena na njegovo navodno gomilanje strogo povjerljivih dokumenata na Floridi nakon što je napustio Bijelu kuću i njegovu umiješanost u pokušaje poništavanja izbora 2020. godine svi se suočavaju s višestrukim odlaganjem.

U slučaju New Yorka, Trump više puta nije uspio osigurati značajna odlaganja, a Merchan je signalizirao da će suđenje voditi čvrstom rukom.

"Američki narod i mnogi birači smatraju važnim da li porota zaključi da je Trump kriv za umiješanost u krivično djelo.Ovo otkriće moglo bi uticati na to kako će glasati ovog novembra.", rekao je profesor prava Univerziteta u Richmondu Carl Tobias.

U New Yorku, gdje je Trump već decenijama kao preduzetnik, poznati playboy, političar, a sada optuženi za zločin, malo je simpatija.

"Ne znam da li će dobiti pravično suđenje, ali šta god da se dogodi, sam je to izazvao", rekao je njegovatelj Alberto Vasquez (45).