Bruxelles
0

Danas počinje samit Evropske unije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Briselu u četvrtak kasno popodne počinje dvodnevni sastanak predsjednika država ili vlada zemalja članica Evropske unije. Očekuje se da će na samitu Evropske unije biti prevaziđena glavna prepreka daljoj unutrašnjoj reformi bloka.

Irskoj, naime, treba da budu pružene garancije kako bi njeni glasači rekli „da“ na predstojećem referendumu o Lisabonskom ugovoru, javio je BBC.

U naredna dva dana evropski lideri bi trebalo da usaglase čevršću finasijsku regulativu kako bi se spriječila buduća finasijska kriza odnosno ponavljanje prošlogodišnjeg kolapsa bankarskog sistema.

Britanski premijer Gordon Brown se, po dolasku u Bruxelles, založio za uspostavljanje boljeg sistema za rano upozoravanje na moguće probleme u finansijsko-bankarskom sektoru i poboljšanje prekogranične saradnje članica EU po tom pitanju.

Tvrdi se međutim da Britanija strahuje od jačanja ovlaštenja tijela Evropske unije na uštrb regulative samih država članica.

Valja podsjetiti da se upravo ovih dana navršava tačno godinu dana otkako su irski glasači na referendumu rekli "ne" Lisabonskom ugovoru i uvukli Evropsku uniju u institucionalnu krizu.

Ugovor koji treba da ratifikuje svih 27-članica Unije time je potpuno blokiran, ali je Irska obećala da će ponovo glasati u oktobru ove godine, ukoliko joj se pruže uvjerevanja da zajednički evropski dokument neće narušiti neke postulate domaće politike, što je i bio razlog odbacivanja ugovora, podsjeća BBC.

Kako prenosi dopisnik BBC-a iz Bruxellesa, Irskoj će sada biti ponuđena serija garancija da Lisabonski ugovor neće ugroziti neke tradicionalne oblasti unutrašnje irske politike kao što su vojna neutralnost, zabrana abortusa, politika niskih poreza... Ove garancije će biti pružene u obliku pravno obavezujuće deklaracije, kao način da se irski glasači ubjede da Lisabonski ugovor neće ugroziti pomenute oblasti. Te izmjene se neće naći u samom Ugovoru, jer bi mogućnost dodavanja aneksa moglo da navede druge članice da traže isto. Time bi bila otvorena Pandorina kutija novog ratifikovanja Ugovora, a to je najmanje što 'dvadesetsedmorica' žele u ovom trenutku".

U međuvremenu, posljednja istraživanja javnog mnjenja u Irskoj pokazuju da je ekonomska kriza, koja je tu zemlju pogodila više nego druge članice EU, ako se izuzme istočna Evropa, navela glasače da se oprijedele za usvajanje Lisabosnakog ugovora na predstojećem referendumu.

Druga tema u vrhu dnevnog reda samita je razmatranje prijedloga o snažnijoj panevropskoj finasijskoj regulativi, uključujuči i formiranje novog tijela čiji bi zadatak bio da zvoni na uzbunu u slučaju nagovještaja finasijskih nevolja.

Ali i tu postoje problemi, objašnjava Rob Jang, BBC-jev ekonomski novinar:“Postoji neslaganje između zemalja koje žele da to evropsko regulatorno tijelo ima moć da riješava međudržavne sporove, i onih koje to ne žele... Takođe, u Britaniji vlada zabrinutost da bi to tijelo moglo da nalaže vladama da troše novac poreskih obveznika da bi spašavale propale banke, čak i kada to vlade ne žele. Drugim riječima, budući da je London jedan od svjetskih finasijskih centara, i da je sjedište oko 600 banaka, Britanija bi mogla da se nađe u situaciji da joj zajedničko regulatorno tijelo naloži da novcem svojih poreskih obveznika vadi iz nevolja neku stranu banku".

Očekuje se da će Jose Manuel Barroso u naredna dva dana dobiti podršku da ostane na mjestu predsjednika Evropske komisije i u narednom petogodišnjem mandatu.

To je takođe signal da lideri Unije ne žele da u ovom trenutku dodatno ljuljaju evropski brod.

Bivši portugalski premijer, koji je jedini kandidat za glavnog evropskog komesara, ipak će morati predstavi svoj budući program tokom radne večere evropskih lidera, a posao će osigurati tek kada to narednog mjeseca odobri i Evropski parlement.